11 Јули, 2020
0.0451

АмЧам ја отвори Глобалната недела на претприемништво

Објавено во: Мои пари 19 Ноември, 2019

Во рамките на Глобална Недела на Претприемништво Американската стопанска комора (АмЧам) во партнерство со Стартап Македонијабеа домаќини на настанот “Како стартапите и корпорациите да остварат партнерство за успех" кој се оддржа на 18 ноември.

Извршната директорка на Американската стопанска комора Дијана Десподов, како и Игор Маџов, кo-основач на Стартап Македонија, Душко Јордановски, ко-основач на компанијата Х4 и претставници од три македонски стартапи: Импала, НЕТии Сторнест,зборуваа за тоакако стартапите и корпорациите можат да работат заедно за взаемна корист, како и за различните модели и примери на постоечки соработки.

Игор Маџов ги потенцираше аспектите во кои стартапите и големите компании се надополнуваат нагласувајќи дека постојат многу можности за взаемна соработка, особено во полето на иновирање бидејќи стартапите имаат поголема флексибилност во преземање ризици.  

Тим лидерот на проектот на македонскиот стартап Импала, ги запозна присутните со нивната алатка за неуромаркетинг кој се базира на најновите научни достигнувања од областите на економска психологија, неврологија, еволуциска психологија и маркетинг кои можe лесно да се имплементира од страна на корпорациите желни да иновираат без да превземат ризик.

На настанот свое учество зема и Душко Јордановски од Х4, македонска компанија која изработува софтверски решенија за големи глобални банки, кој ги запозна присутните со успешниот пат на компанијата и сподели лекции за тоа како да се соработува со големи глобални играчи.

Настанот беше проследен со вмрежување помеѓу членовите на АчЧам и македонските стартапи.

Глобалната Недела на Претприемништво е еднонеделна иницијатива организирана од 170 држави ширум светот, која обединува над 10.000 партнери во организација на околу 35.000 настани на  теми од областа на претприемништвото. Оваа иницијатива е празнувана ширум светот бидејќи на многу едноставен и директен начин овозможува поврзување на партнерите од екосистемот во насока на подобрување на условите за развој на претприемништвото во секоја од земјите. 


Можеби ќе ве интересира

Каде одат донираните средства од веб-платформата solidarnost.gov.mk?

Каде одат донираните средства од веб-платформата solidarnost.gov.mk?

Светот низ призмата на фотографии доставени до Huawei Next-Image Awards 2020

Светот низ призмата на фотографии доставени до Huawei Next-Image Awards 2020

Енергетска сиромаштија - Реалност за над 50 милиони домаќинства во ЕУ

Енергетска сиромаштија - Реалност за над 50 милиони домаќинства во ЕУ

НАГРАДНА ИГРА НА ПОДРАВКА: Во жарот на летото со Talianetta до супер парични награди

НАГРАДНА ИГРА НА ПОДРАВКА: Во жарот на летото со Talianetta до супер парични награди

Македонската компанија Brainster започнува со работа во Виена

Македонската компанија Brainster започнува со работа во Виена

Како поседувањето сопствен дом ќе ви помогне за подобра финансиска стабилност?

Како поседувањето сопствен дом ќе ви помогне за подобра финансиска стабилност?

Онлајн промоција на романот за деца „Изброј ги ѕвездите“ за хероизмот на Данците во спасувањето на Евреите во Втората светска војна

Онлајн промоција на романот за деца „Изброј ги ѕвездите“ за хероизмот на Данците во спасувањето на Евреите во Втората светска војна

Со маска, средство за дезинфекција и дистанца, ДИК со герила акција во Скопје повика на безбедно гласање!

Со маска, средство за дезинфекција и дистанца, ДИК со герила акција во Скопје повика на безбедно гласање!

Американската aгенција за храна и лекови: IQOS е производ со модифициран ризик

Американската aгенција за храна и лекови: IQOS е производ со модифициран ризик