23 Февруари, 2024
0.0256

Американка со практичен пример објаснува за колку поскапела храната

Објавено во: Економија 27 Јануари, 2023

Добивај вести на Viber

Поскапува живеачката и во САД. Цените на храната растат. Американка споредила сметки од 2020 и 2023 година, a разликата е огромна.

Ејми ги споредила сметките за исти намирници во 2020 година, кон крајот на 2022 година и средината на јануари 2023 година. Вели дека има зголемување на цените за 50 отсто.

„Пред крајот на 2020 година отидов во „Walmart“ и ги купив сите овие намирници за 10 долари и 9 центи. Во текот на 2022 година, имаше многу приказни за инфлацијата, па отидов и повторно ги купив истите намирници кои изнесуваа 10 отсто повеќе“, навела Ејми.

Многу од цените ги знае напамет и веднаш забележува дека има покачување. 

„Оваа недела повторно отидов и ги купив истите намирници, кои сега изнесуваат 15 долари и 10 центи, што е приближно 50 отсто повеќе во однос на крајот на 2020 година“, заклучила таа.

Девојката зборува за намирници кои биле доволни за оброци за едно лице за цела недела. 

Во еврозоната инфлацијата е присутна, но се смета дека глобално светот ќе се соочи со поголеми предизвици како што се климатските промени. 

Можеби ќе ве интересира

Швајцарски „Нестле“ со уште поголема добивка по големите поскапувања

Швајцарски „Нестле“ со уште поголема добивка по големите поскапувања

Централната банка на ЕУ за прв пат во загуба по 20 години

Централната банка на ЕУ за прв пат во загуба по 20 години

ТУРЦИЈА ИМА ВИСОКА ИНФЛАЦИЈА: Koлку лири се тргуваат за еден долар?

ТУРЦИЈА ИМА ВИСОКА ИНФЛАЦИЈА: Koлку лири се тргуваат за еден долар?

СЕ ЗГОЛЕМИЛЕ ПЛАТИТЕ: Просечната достигна 40.000 денари

СЕ ЗГОЛЕМИЛЕ ПЛАТИТЕ: Просечната достигна 40.000 денари

„КОСТАЛ“ ВРАБОТУВА 1.050 ЛИЦА: Mинатата година остварила извоз од 130 милиони евра

„КОСТАЛ“ ВРАБОТУВА 1.050 ЛИЦА: Mинатата година остварила извоз од 130 милиони евра

Почесен конзул станува стратешки инвеститор во Македонија

Почесен конзул станува стратешки инвеститор во Македонија

АДВОКАТСКИТЕ КАНЦЕЛАРИИ ПОЛНИ СО ПРЕДМЕТИ – граѓани „пиштат“ од Законот за облигациони односи, еве кој сѐ ќе биде погоден

АДВОКАТСКИТЕ КАНЦЕЛАРИИ ПОЛНИ СО ПРЕДМЕТИ – граѓани „пиштат“ од Законот за облигациони односи, еве кој сѐ ќе биде погоден

Поранешен раководител на државната лотарија стана сопственик на автомат клубови

Поранешен раководител на државната лотарија стана сопственик на автомат клубови

Кина објави суфицит на тековната сметка во 2023 година

Кина објави суфицит на тековната сметка во 2023 година