14 Јули, 2020
0.0456

Развојот на секторот финтек може да доведе до бројни придобивки во економиите на Централна и Југоисточна Европа

Ангеловска-Бежоска на седма средба на гувернерите од регионот

Објавено во: Финансии 16 Март, 2019

„Во изминативе години се забележува побрз раст на секторот финтек во Централна и Југоисточна Европа, иако тој значително заостанува зад оној во развиените економии. Финансиските иновации поттикнати од финтек-компаниите во основа водат до подобри и поконкурентни финансиски услуги, а истовремено поттикнуваат поголема конкуренција и иновирање кај традиционалните финансиски институции – банките“ – истакна гувернерката на Народната банка, д-р Анита Ангеловска-Бежоска на 7. средба на гувернерите од регионот, којашто се одржа вчера во Савудрија, Хрватска.

Во центарот на вниманието на овој значаен настан, организиран од едно од најугледните и највлијателни деловни списанија на хрватскиот пазар, бизнис-неделникот „Лидер“, годинава беа предизвиците коишто ги носат технолошките иновации на полето на финансиските услуги – финтек. Се засегнаа прашањата околу тоа како централните банки ги следат случувањата и трендовите во сферата на финтек и на што посветуваат најмногу внимание, може ли финтек да влијае врз монетарната политика и врз остварувањето на централнобанкарските цели, дали и какво влијание може да има врз финансиската стабилност во иднина. Ова се само дел од прашањата за кои покрај гувернерката Ангеловска-Бежоска, вчера дискутираа и гувернерите на централните банки на Словенија, Хрватска и Црна Гора, како и вицегувернерката на централната банка на Босна и Херцеговина. Свое излагање на средбата имаше и поранешната гувернерка на Централната банка на Израел, д-р Карнит Флуг.

На првата панел-дискусија на Средбата, петтемина високи претставници на централните банки од регионот беа едногласни во оценката дека развојот на секторот финтек може да доведе до бројни полезности за корисниците на финансиските услуги, но и дека е потребно соодветно следење од страна на регулаторите, заради навремено откривање и реагирање на потенцијалните ризици. Во своето излагање, гувернерката Ангеловска-Бежоска се осврна и на активностите на нашата централна банка поврзани со ова прашање, како што се новиот Нацрт-закон за платежни услуги и платни системи, којшто треба да овозможи поголема конкуренција во сегментот на платежните услуги, унапредувањето на платежната статистика заради подобро следење на иновациите во финансискиот сектор, како и подготвителните активности за формирање иновациски центар во рамки на Народната банка, којшто ќе претставува платформа за дискусија за новите финансиски производи и услуги на финансиската индустрија.

Учесниците на оваа панел-дискусија говореа и за постојната регулаторна и институционална рамка во поглед на финтек, како и за различни аспекти на заштитата на потрошувачите. Истовремено, беа отворени и повеќе прашања за тоа како може финтек да влијае врз деловните банки сега и на долг рок. Во завршницата на панел-дискусијата беше подвлечено дека финансиските иновации не се новост, но дека е нов начинот на користење на технологијата во сферата на финансиите, со што значително се зголемува конкуренцијата во финансискиот сектор. Притоа, беше нагласена потребата од поголеми вложувања во технологијата и од страна на деловните банки.

Втората панел-дискусија беше посветена на инвестициите во Југоисточна Европа и на неа учествуваа претставници на повеќе деловни банки од регионот.

Средбата организирана од хрватскиот неделник „Лидер“ е еден од неколкуте традиционални настани на кои високите претставници на централните банки од регионот имаат можност да разменуваат мислења и заеднички да носат заклучоци за најактуелните и најголемите предизвици за монетарната политика на регионално ниво. Гувернерката Ангеловска-Бежоска го искористи своето учество на годинешното издание на Средбата и за билатерални состаноци со колегите од другите централни банки од регионот, како и со претставниците на меѓународните институции и организации кои присуствуваа на настанот. На состаноците, акцентот беше ставен на идеите и можностите за натамошно унапредување и јакнење на регионалната соработка меѓу централнобанкарските институции.


Можеби ќе ве интересира

Народната банка е добитник на наградата на „Комерцбанк“

Народната банка е добитник на наградата на „Комерцбанк“