08 Август, 2020
0.0380

Ангеловска објасни за кои фирми мерката 14.500 денари е грант, а кои ќе треба да вратат дел од парите

Објавено во: Финансии 02 Мај, 2020

Министерката за финансии Нина Ангеловска даде повеќе детали за мерката 14.500 денари финансиска поддршка по вработен.

За кои фирми е грант, а кои фирми ќе враќаат дел од средствата од мерката?

Еве какви се деталите.

Компанија која остварила загуба - нема да ја врати добиената финансиска поддршка
Компанија која остварила добивка, а е “здрава“ компанија, исто така нема да ја враќа, односно ќе може да ја претвори поддршката во грант, ако:
2 години по ред остварувала добивка
нема неплатени давачки
не доцни со отплата на кредити повеќе од 90 дена
го инвестирала добиениот износ за унапредување на работењето и вработените

Компанија која забележала добивка во 2020 ќе врати лимитиран износ до 50 отсто од добивката пред оданочување. На пример: ако компанијата добила поддршка од 5.000 евра, а остварила добивка од 7.000 евра, ќе врати 3.500 евра на три месечни рати во април, мај и јуни 2021 година.

Можеби ќе ве интересира

ЕВЕ КОИ СЕ ДОБИТНИЦИТЕ: Месечни награди од по 20 илјади денари, „милиончето“ ќе стигне во декември

ЕВЕ КОИ СЕ ДОБИТНИЦИТЕ: Месечни награди од по 20 илјади денари, „милиончето“ ќе стигне во декември

ТЕЛЕКОМУНИКАЦИСКИОТ БИЗНИС ПРОФИТАБИЛЕН И ВО ВРЕМЕ НА КОРОНА: Македонски телеком со добивка од 11,2 милиони евра за првото полугодие

ТЕЛЕКОМУНИКАЦИСКИОТ БИЗНИС ПРОФИТАБИЛЕН И ВО ВРЕМЕ НА КОРОНА: Македонски телеком со добивка од 11,2 милиони евра за првото полугодие

ГИ ИМА ОД ЦЕЛА МАКЕДОНИЈА: Ова се фирмите кои земале субвенции, а не исплатиле плати на вработените

ГИ ИМА ОД ЦЕЛА МАКЕДОНИЈА: Ова се фирмите кои земале субвенции, а не исплатиле плати на вработените

Алкалоид со двојно зголемени инвестиции во износ од над 841 милиони денари и со 111 нови вработувања од јануари-јуни 2020

Алкалоид со двојно зголемени инвестиции во износ од над 841 милиони денари и со 111 нови вработувања од јануари-јуни 2020

Комерцијална банка „корона вирус“ не ја фаќа!

Комерцијална банка „корона вирус“ не ја фаќа!