19 Мај, 2021
0.0208

Анѓушев: Државните административци во моите фирми би земале поголема плата

Објавено во: Економија 02 Октомври, 2019

Вицепремиерот за економски прашања Кочо Анѓушев на новинарско прашање одговори дека со најавената владина реформа би вработел државни административци во неговите компании и тие таму би добивале поголема плата.

Анѓушев вели дека кај него тие би добивале многу подобри услови - двојно поголема плата, обука и преквалификација. 

„Зема 16, 17 или 18 илјади бидејќи толку се платите и доколку сака да се преквалификува тој во приватна фирма ќе добие плата од 25 до 30 илјади денари и се разбира тоа ќе го направам“ изјави Анѓушев, пренесува Алфа ТВ.

Анѓушев најави дека со овој проект приватните компании ќе добијат работници кои на почетокот ќе ги исплаќа државата барем во првите шест месеци. Планот е државата да ги покрива нивните примања додека трае периодот на дообучување и прилагодување.

„Преквалификацијата да не биде на трошок на таа компанија туку на трошок на Владата. Владата и сега ја плаќа платата на тој административен работник а во иднина и тој ќе биде посреќен а и компаниите ќе добијат вработувања“ додава тој.


Можеби ќе ве интересира

ССМ бара задолжително платено отсуство за работниците на денот на вакцинацијата

ССМ бара задолжително платено отсуство за работниците на денот на вакцинацијата

Анѓушев демантира дека е поврзан со увоз или користење на токсични масла

Анѓушев демантира дека е поврзан со увоз или користење на токсични масла

Ќе се направи супер анализа за македонското брашно кое е вратено од Косово

Ќе се направи супер анализа за македонското брашно кое е вратено од Косово

Промени во врвот на Европа: Кој седи во директорските фотелји на фабриката за чоколади и вафли

Промени во врвот на Европа: Кој седи во директорските фотелји на фабриката за чоколади и вафли

Бектеши вели дека инспекторатот предводен од Стојко Пауновски не го контролирал независно квалитетот на горивото

Бектеши вели дека инспекторатот предводен од Стојко Пауновски не го контролирал независно квалитетот на горивото

Следните денови точиме горива по овие цени

Следните денови точиме горива по овие цени

ОД ПРВИОТ ПОВИК ВЛАДАТА НЕ ОДБРА НИ ЕДЕН, А РАСПИША НОВ ОГЛАС ЗА СТРАТЕШКИ ПРОЕКТИ - кој ќе вложи 100 или 150 милиони евра во земјава и во што

ОД ПРВИОТ ПОВИК ВЛАДАТА НЕ ОДБРА НИ ЕДЕН, А РАСПИША НОВ ОГЛАС ЗА СТРАТЕШКИ ПРОЕКТИ - кој ќе вложи 100 или 150 милиони евра во земјава и во што

Лани 10 милиони евра повеќе потрошени за лекови во болниците и поликлиниките

Лани 10 милиони евра повеќе потрошени за лекови во болниците и поликлиниките

Бизнисот со самопослуги во корона криза порасна до 170 милиони евра! Кои се најголемите ланци супермаркети?

Бизнисот со самопослуги во корона криза порасна до 170 милиони евра! Кои се најголемите ланци супермаркети?