02 Јуни, 2020
0.0219

Анѓушев: ХЕЦ Чебрен ќе го реализираме успешно

Објавено во: Економија 10 Јули, 2019

Вицепремиерот за економија Кочо Анѓушев уверува дека моделот по кој што ќе се реализра ХЕЦ Чебрен ќе биде успешен. Тврди дека со ИФЦ се прават измени  со кои тендерот ќе ги заштити домашните интереси, а ќе биде привлечен за инвеститорите. Во интервју за МТВ тој појаснува зошто овој тендер ќе биде успешен, за разлика од сите обиди  претходно коо завршија неуспешно.

„ Тендерската документација ќе биде готова до крајот на октомври. Ќе биде поатрактивна за инвеститорите.  Мора да земеме предвид дека сега се изменети условите во нашата држава: прво, државата извесно станува членка на НАТО; извесен е датумот за преговори со ЕУ, тоа е голема работа. И знаете, кога инвестирате во енергетика тоа не е трговска зделка, тоа не е тендер за 6 месеци, такви тендери сите сакаат. Но инвестирањето во енергетика значи дека тоа е проект што треба да даде резултати во следните 30 години, а да стопанисувате со него во следните 60-70 години. Тоа никој не го прави во нестабилна држава, тоа никој не го прави во држава без иднина, зашто тоа е голема инвестиција. Со овие промени ние создадовме услови и имаме големи и сериозни европски енергетски компании кои се заинтересирани. Од досегашните состаноци можам да кажам дека има интерес. Затоа сметам дека тендерот за Чебрен, прв на оваа Влада, без разлика на претходните девет или десет неуспешни, ќе биде успешен. Тендерската документација е нова, концептот ќе биде малку променет, како и тендерските услови кои треба да бидат пазарно ориентирани бидејќи во меѓувреме и пазарот електрична енергија се промени; многу е полиберален, системските услуги станаа поважни, а Чебрен треба токму такви услуги да дава; берзите станаа многу поактивни. И тоа се причините зошто ние сега Чебрен го ориентираме кон пазарот, кон системските услуги и во комбинација со стабилноста на државата, сметам дека ќе имаме успех на оваа тема. „ изјави Анѓушев.

Можеби ќе ве интересира

Усвоен Протоколот за превентивни мерки за сите работни места за спречување на пренесувањето на КОВИД-19

Усвоен Протоколот за превентивни мерки за сите работни места за спречување на пренесувањето на КОВИД-19

БРОЈКАТА НИКОГАШ НЕ БИЛА ПОГОЛЕМА: Се повеќе Германци работат со скратено работно време

БРОЈКАТА НИКОГАШ НЕ БИЛА ПОГОЛЕМА: Се повеќе Германци работат со скратено работно време

СТАПИ НА СИЛА ДЕНЕСКА: Русите четири месеци нема да увезуваат нафта

СТАПИ НА СИЛА ДЕНЕСКА: Русите четири месеци нема да увезуваат нафта

РЕКОРДНА НЕВРАБОТЕНОСТ: Oд Втората светска војна вакво нешто не се случило во Австрија

РЕКОРДНА НЕВРАБОТЕНОСТ: Oд Втората светска војна вакво нешто не се случило во Австрија

Инспекторатот предложил олеснување на протоколите за кафулињата и рестораните

Инспекторатот предложил олеснување на протоколите за кафулињата и рестораните

Тутунски Комбинат Прилеп со дивиденда од 2,4 милиони евра од заедничката компанија со Филип Морис

Тутунски Комбинат Прилеп со дивиденда од 2,4 милиони евра од заедничката компанија со Филип Морис

Анализата е готова: Министерството за финансии не го прифати предлогот за изедначување на акцизата за екстралесното гориво со дизелот

Анализата е готова: Министерството за финансии не го прифати предлогот за изедначување на акцизата за екстралесното гориво со дизелот

Финансиска поддршка за исплата на априлски плати добиле 42 големи компании

Финансиска поддршка за исплата на априлски плати добиле 42 големи компании

Економската криза допрва доаѓа: Одблиску со Анета Трајковска од Стопанска комора на Македонија

Економската криза допрва доаѓа: Одблиску со Анета Трајковска од Стопанска комора на Македонија