24 Октомври, 2020
0.0216

Анкета: Американците и Украинците најголеми непријатели за Русите, Србите на маргините како пријатели

Објавено во: Свет 19 Септември, 2020


Најновата анкета на „Левада центарот“ покажа кои Русите ги сметаат за пријатели а кои ги сметаат за непријатели. Нивниот избор за некои е изненадувачки.

Новата анкета покажува дека 60% од нив ги гледаат САД како најголем непријател, следени од Украина (35%) и Велика Британија (29%).

Само 7% од испитаниците сметаат дека Русија нема непријатели.

Анкетата редовно ја спроведува Левада центарот, а Соединетите држави се на врвот на оваа листа од 2013 година. Пред тоа, во рангот на највисок непријател доминираа земји од „блиско соседство“, како што се Грузија, Естонија и Летонија.

Меѓутоа, со години, бројот на луѓе што ги гледаат Естонија и другите балтички земји како непријатели, значително опаѓа.

Интервјуерите исто така открија дека Русите ги гледаат Белорусија (58%), Кина (40%) и Казахстан (35%) како најблиски пријатели на земјата.

Белорусија е на врвот на листата за пријателство од 2009 година, додека Кина е близу од 2014 година. 

Ерменија (17%) и Азербејџан (15) се исто така во првите пет пријатели на Русија.

Неколку земји-членки на Заедницата на независни држави (Руската Федерација и осум други држави, вклучително и Молдавија и централноазиските републики) се исто така високо на списокот, заедно со Сирија, Куба и Индија.

Интересно, меѓу западните земји, Германија со 10 проценти и Финска со 2 проценти, исто така, се рангирани како пријателски земји.

Покрај тоа, 6 проценти од руското население верува дека земјата воопшто нема блиски сојузници.

Очигледно, ако Србија е на оваа листа, таа беше обележана како голем пријател на Русија од многу мал број испитаници.Можеби ќе ве интересира

Македонија со 29,8 парчиња огнено оружје на 100 цивили

Македонија со 29,8 парчиња огнено оружје на 100 цивили

Го победи коронавирусот на 99 години

Го победи коронавирусот на 99 години

Уште една европска метропола воведува полициски час

Уште една европска метропола воведува полициски час

Јапонците открија дека има течност која за 15 секунди го убива коронавирусот

Јапонците открија дека има течност која за 15 секунди го убива коронавирусот

Починатиот волонтер не ја ни примил вакцината - ќе продолжи тестирањето на вакцината на Оксфорд

Починатиот волонтер не ја ни примил вакцината - ќе продолжи тестирањето на вакцината на Оксфорд

Ерменскиот премиер повика народот да се бори до победа или пораз

Ерменскиот премиер повика народот да се бори до победа или пораз

Колабира здравството во дел од европските земји

Колабира здравството во дел од европските земји

Руските научници имаат ново откритие за коронавирусот

Руските научници имаат ново откритие за коронавирусот

(ВИДЕО) Додека премиерката даваше интервју силен земјотрес го стресе Исланд

(ВИДЕО) Додека премиерката даваше интервју силен земјотрес го стресе Исланд