28 Мај, 2020
0.0427

АВСТРИЈА БАРА РАБОТНИЦИ: Ова е листа на барани занимања, а за Балканците полесни процедури!

Објавено во: Финансии 26 Април, 2019

Здружението на граѓани Привилег заедно со официјални институции на Австрија објави листа со дефицитарни занимања во таа земја.

Годинава за разлика од минатата година, има вкупно 45 дефицитарни занимања кои се зголемени за плус 20.

Целта на здружението Привилег од Виена е да им пружи правна помош на граѓаните од земјите чие потекло е екс Јуославија.

Меѓу дефицитарните занимања за 2019та година спаѓаат машински инженери, техничари, изолатери, електротехничари-инженери по енергетика (висока струја). стругари, заварувачи, алтничари, машинобравари, кувари, техничари од различни профили ...

Од тоа здружение потсетуваат дека , граѓаните на западна Европа ќе имаат можност не само за населување во Австрија туку и олеснувања во поглед на укинувањето на апсурдните одреди кои непотребно го комплицираат регулирањето на статусот специјална работна сила во Австрија.

Владата на Австрија донела одлука да ја реформира црвено-белата карта заедно со листата на дефицитарни занимања, за да се осигураат дека клучни професионалци ќе дојдат во Австрија а промените меѓу другото вклучуваат и укинувања на задолжително локално сместување при аплицирањето.

Праксата покажала дека моментно бараната минимална заработка за корисниците на црвено-белата карта е поставена превисоко и дека досега важела за лица до 30 години да примаат 2610 евра бруто во месец (2019) а во иднина би требало да се намали до 2088 евра.

За клучни работници постари од 30 години, досега минимум биле 3132 евра бруто, а сега би требало да изнесува 2610 евра.

Одлуката за тоа требало да биде донесена уште пред летото во парламентот, а и изоставување на докази за сместување и намалување на долната граница на висината на платата би требало да стапи на сила веднаш по тоа, потсетуваат од здружението.

Можеби ќе ве интересира

Шекеринска: Ни требаат пари од странство!

Шекеринска: Ни требаат пари од странство!

АНГЕЛОВСКА ЗА ПЛАТЕЖНАТА КАРТИЧКА: Ќе им помогне на погодените и ќе ја намали сивата економија

АНГЕЛОВСКА ЗА ПЛАТЕЖНАТА КАРТИЧКА: Ќе им помогне на погодените и ќе ја намали сивата економија

БЕА БРОЈ ЕДЕН: Херц оди во стечај

БЕА БРОЈ ЕДЕН: Херц оди во стечај

ПОДАТОЦИ ЗА ПЛАТИ: Еве колку заработуваат Германците

ПОДАТОЦИ ЗА ПЛАТИ: Еве колку заработуваат Германците

Професорката Наумовска нов член на Надзорниот одбор на Прокредит банка

Професорката Наумовска нов член на Надзорниот одбор на Прокредит банка

МБА: Ќе се одржи националниот натпревар на Европскиот квиз на пари

МБА: Ќе се одржи националниот натпревар на Европскиот квиз на пари

За Алкалоид, Комерцијална банка и НЛБ банка бесплатни инвестициски анализи

За Алкалоид, Комерцијална банка и НЛБ банка бесплатни инвестициски анализи

Предвидувањата за вакцините ќе го придвижат пазарот на капитал: Генерали инвестментс совети

Предвидувањата за вакцините ќе го придвижат пазарот на капитал: Генерали инвестментс совети

Нина Ангеловска задоволна од состанокот со банкарите, кои ќе треба да изработат 300.000 платежни картички

Нина Ангеловска задоволна од состанокот со банкарите, кои ќе треба да изработат 300.000 платежни картички