06 Август, 2020
0.0329

БАН СО ПРОВОКАЦИЈА ДО МАНУ: Не постои македонски јазик

Објавено во: Македонија 12 Декември, 2019

Раководството на Бугарската академија на науките (БАН) не се согласува со Македонската академија на науките и уметностите, одобрена од Македонската академија на науките и уметностите, објави прес-центарот БАН.

Оттаму информираат дека на 3 декември 2019 година Собранието на Македонската академија на науките и уметностите (МАНУ) усвоил „Повелба за македонскиот јазик“. Тој ги елаборира историските и лингвистичките аргументи во одбрана на официјалниот литературен јазик на Република Северна Македонија, како посебен независен јазик со континуитет и генеалогија, дефиниран во Скопје како „македонски“, според БАН, пренесуваат бугарските медиуми.

“Документот предизвикува многу сериозни научни забелешки. Затоа, беше дискутиран од страна на раководството на Бугарската академија на науките, по што беа побарани и презентирани мислењата на три институти на Академијата - Институтот за бугарски јазик, научниот центар Кирил и Методиј и Институтот за историски студии ". , се вели во пораката од раководството на БАН.

Во него се наведува дека добиените мислења биле поддржани и од индивидуалните позиции на членовите на Собранието на академици и соодветните членови на БАН. 

„На денешната седница Собранието на академици и соодветните членови разговараше за Повелбата на МАНУ и поднесоците од институтите на БАН. Говорите на членовите на Собранието беа еднострани и категорични во одбрана на научните вистини и факти за потеклото, историјата и карактерот на службениот јазик во Република Северна Македонија, кои се неправилно прикажани во наведената Повелба и со замена на научната терминологија, БАН и САЦЦ сметаат дека позицијата на Собранието на македонската академија во дискутираниот документ е неточна и Во оваа смисла, ставот на БАН останува едногласен и непроменет - официјалниот јазик во Република Северна Македонија е пишан-регионален стандард на бугарски јазик “, се вели во пораката од раководството на БАН.

Меѓудругото се наведува дека , БАН ќе се фокусира на овој научен факт со низа настани што ќе добијат широко јавно покритие и медиумско покривање не само во нашата земја, туку и во странство. Фактите бараат посебно внимание, поради што за мислењето на БАН официјално ќе биде известено и за Националното собрание на Бугарија и за повисоките државни институции.

Можеби ќе ве интересира

Чаир и Аеродром имаат најмногу заболени - што е со другите општини?

Чаир и Аеродром имаат најмногу заболени - што е со другите општини?

(ФОТО) Одрони на патот Скопје - Велес

(ФОТО) Одрони на патот Скопје - Велес

Починатото 22 годишно момче имало Даунов синдром

Починатото 22 годишно момче имало Даунов синдром

Филипче има совет околу доењето за мајки заразени со коронавирусот или сомнителни

Филипче има совет околу доењето за мајки заразени со коронавирусот или сомнителни

ОД КОВИД-19 ПОЧИНА 22 ГОДИШЕН ПАЦИЕНТ - нови 113 заболени

ОД КОВИД-19 ПОЧИНА 22 ГОДИШЕН ПАЦИЕНТ - нови 113 заболени

МАКЕДОНЦИТЕ ГИ ТРОШЕЛЕ КАРТИЧКИТЕ ПО МАРКЕТИ - не јаделе во кафеани и не се дотерувале

МАКЕДОНЦИТЕ ГИ ТРОШЕЛЕ КАРТИЧКИТЕ ПО МАРКЕТИ - не јаделе во кафеани и не се дотерувале

Се преврте автомобил на коловозот - тешка сообраќајна на автопатот Тетово-Скопје

Се преврте автомобил на коловозот - тешка сообраќајна на автопатот Тетово-Скопје

СКОПСКИ ПОЛИЦАЈЦИ ВРЗУВАЛЕ ЧОВЕК СО ЛИСИЦИ И ГО ТЕПАЛЕ - еве што ќе им се случи

СКОПСКИ ПОЛИЦАЈЦИ ВРЗУВАЛЕ ЧОВЕК СО ЛИСИЦИ И ГО ТЕПАЛЕ - еве што ќе им се случи

ШТО И КАЖА ЗАЕВ НА НОВАТА ГЕРМАНСКА АМБАСАДОРКА - се зборувало и за новата влада

ШТО И КАЖА ЗАЕВ НА НОВАТА ГЕРМАНСКА АМБАСАДОРКА - се зборувало и за новата влада