05 Декември, 2021
0.0205

БАТ се обврзува на нето нула емисија на штетни гасови до 2050

Објавено во: Мои пари 15 Октомври, 2021

БАТ се пријави за глобалната кампања Race to Zero поддржана од ОН

БАТ се заложува за цели засновани на наука/научни цели* кои се насочени кон нето нула емисии на штетни гасови  до 2050  

Оваа посветеност е последниот чекор од трансформациското патување на БАТ во процесот на градење на Better Tomorrow за сите засегнати страни и ставање на одржливоста во центарот

Денес, на денот за преземање мерки за климатските промени, БАТ се пријавува  за глобалната кампања Race to Zero** поддржана од ОН, обврзувајќи се на нула емисија на штетни гасови до 2050

Ограничувањето на порастот на просечната глобална температура до 1,5°C над пред индустриските нивоа бара важни и распространети дејства – а компаниите имаат важна улога. За таа цел, БАТ ги преуредува постојните цели за одржливост со оваа траекторија и се обврзува на емисии на синџири на вредности со нула вредност најдоцна до 2050 година.

Кампањата Race to Zero е досега најголемиот сојуз посветен на преполовување на глобалните емисии до 2030 година и постигнување на нето нула емисии на јаглерод до 2050 година. Кампањата претставува над 4.000 претпријатија за кои се проценува дека покриваат речиси 25% од глобалните емисии на CO2 и повеќе од 50% од БДП. Заложбата на БАТ доаѓа пред важните глобални пресвртници во борбата за справување со климатските промени, вклучувајќи го Самитот на Г20 во октомври и конференцијата COP26 во Глазгов во ноември за климатските промени.

Кингсли Витон (Kingsley Wheaton), главен маркетинг директор, БАТ, изјави: „Нашата цел да изградиме подобро утре (Better Tomorrow) гарантира дека одржливоста е пред сé и во центарот на сé што правиме. Затоа сме горди што ја поддржуваме кампањата Race to Zero. Ова е во прилог на нашето патување со Нови категории (New Categories) - со Vuse, glo и Velo - и нашата амбиција да имаме 30 милиони корисници на производи кои не согоруваат и 5 милијарди фунти приходи од Новата категорија до 2025 година “.

Овој последен чекор се надоврзува на континуираното патување на БАТ за одржливост:

Само во 2020, БАТ постигна намалување на емисиите на штетни гасови од своите активности до 30,9%, придонесувајќи за намалување од 37,4% во однос на основата во 2017

Во мај 2021 БАТ објави дека  Vuse стана прв глобален vape бренд без јаглерод***

БАТ беше именуван за Климатски Лидер за 2021 од страна на Financial Times, европско рангирање кои ги препознава врвните 300 од повеќе од 4.000 компании кои постигнале најголемо намалување на емисиите на основни гасови од стаклена градина во однос на приходите за периодот од 2014 до 2019 година

Доколку сакате да дознаете повеќе за одржливоста во БАТ,  кликнете тука.

ПР-Објава

Можеби ќе ве интересира

ЗАСАДЕН Е ВТОРИОТ „ПЕНЗИСКИ ПАРК“ ВО СРЕДНОТО УЧИЛИШТЕ „СВ.КИРИЛ И МЕТОДИЈ“ ВО ОХРИД

ЗАСАДЕН Е ВТОРИОТ „ПЕНЗИСКИ ПАРК“ ВО СРЕДНОТО УЧИЛИШТЕ „СВ.КИРИЛ И МЕТОДИЈ“ ВО ОХРИД

Зоран Спасов Ѕоф ќе ја промовира новата книга „Торонто експрес“ во Literatura.mk Superstore во „Ист гејт мол“

Зоран Спасов Ѕоф ќе ја промовира новата книга „Торонто експрес“ во Literatura.mk Superstore во „Ист гејт мол“

Новата серија гејмерски монитори HUAWEI MateView GT веќе e достапна на македонскиот пазар

Новата серија гејмерски монитори HUAWEI MateView GT веќе e достапна на македонскиот пазар

Еднодневна изложба на илустрации во Гевгелија

Еднодневна изложба на илустрации во Гевгелија

Започна со 4 вработени, а денес е најголем брокер на пазарот на осигурување – СН Осигурителен Брокер овој декември одбележува 7 години постоење

Започна со 4 вработени, а денес е најголем брокер на пазарот на осигурување – СН Осигурителен Брокер овој декември одбележува 7 години постоење

А1 Македонија со најдобрата новогодишна промоција во мобилната телефонија досега

А1 Македонија со најдобрата новогодишна промоција во мобилната телефонија досега

Moџо Килингтон: „Уништување“ е роман за потрагата по себе и пропаѓањето на соништата што сме ги имале

Moџо Килингтон: „Уништување“ е роман за потрагата по себе и пропаѓањето на соништата што сме ги имале

Четврто коло во наградната игра ИГРАЈ БЕЗ НЕРВОЗИ И МЕРЦЕДЕС ВОЗИ

Четврто коло во наградната игра ИГРАЈ БЕЗ НЕРВОЗИ И МЕРЦЕДЕС ВОЗИ

Прва фабрика во Македонија за производство на сончогледово масло со традиција од 1923 година

Прва фабрика во Македонија за производство на сончогледово масло со традиција од 1923 година