09 Декември, 2023
0.0235

БЕГ: Ќе и ги вратиме парите на Адора

Објавено во: Економија 30 Септември, 2022

Добивај вести на Viber


Балкан Енерџи Груп се јави со реакција во јавноста откако Ванчо Чифлиганец, сопственикот на Адор Инжинеринг, денеска во своето телевизиско гостување рече дека кај топланите Исток и Запад  недостигаат 1,6 милиони евра наплатени од граѓаните.

„Неточна е изјавата на г-дин Чифлиганец дека БЕГ наплатил 1,6 милиони евра кои никаде ги нема. БЕГ од граѓаните наплаќаше согласно одлуки на РКЕ. Сите собрани пари од граѓаните БЕГ ги насочи да ги покрие трошоците за набавка на природен гас и електрична енергија. За жал овие трошоци беа многу повисоки од предвидените во тарифата  за претходната грејна сезона и компанијата оствари големи загуби во првиот квартал и остана должна како на Адора така и на други доверители. Согласно правилата на РКЕ, компанијата има право да ги побарува остварените загуби од идните тарифи одобрени од РКЕ, по што ќе бидат подмирени обврските кон Адора и останатите доверители“, уверува БЕГ.

Од компанијата која ги загуби лиценците за снабдување, производство и дистрибуција на топлинска енергија за парно загревање велат и дека редовно го плаќале месечниот закуп кој како договор го имале со топланите, но за Чифлиганец како нов газда сумата била мала.

„Неточна е изјавата дека БЕГ бесправно стопанисувал со топланите бидејќи БЕГ ги користеше согласно Договор за закуп со Топлификација, а согласно Закон за облигациони односи договорот го наследува новиот сопственик на топланите. Во моментот кога Адора ги купи топланите знаеше дека истите се под долгорочен закуп на БЕГ за вршење на јавната дејност, што беше наведено и во огласот за продажба.

Согласно истиот Договор за закуп БЕГ редовно исплаќаше месечна закупнина во висина од 2,6 милиони денари, колку што одобрува РКЕ, меѓутоа Адора ја враќаше бидејќи ценеше дека е недоволно“, тврдат од БЕГ.


* Наградата се доделува на котирано друштво, избрано со гласање преку онлајн анкета на веб страниците на Берзата и интернет порталот „Фактор“, кој е партнер на Берзата во доделувањето на оваа награда. Гласањето се врши паралелно на двете веб страници и акцијата на издавачот што ќе има најмногу гласови од двете анкети збирно, ќе биде прогласена за Акцијата на годината по избор на јавноста за 2023 година.
Предмет на анкетата е листа од десет котирани акции, избрани врз основа на остварениот промет и транспарентноста во нивното работење.

Можеби ќе ве интересира

МЕТА И IBM ЛАНСИРАА АЛИЈАНСА - таа ќе ја промени вештачката интелигенција

МЕТА И IBM ЛАНСИРАА АЛИЈАНСА - таа ќе ја промени вештачката интелигенција

ЗА САМО ТРИ ГОДИНИ КИНА СО ОГРОМЕН НАПРЕДОК: Фокус на зелениот развој и климатските активности

ЗА САМО ТРИ ГОДИНИ КИНА СО ОГРОМЕН НАПРЕДОК: Фокус на зелениот развој и климатските активности

ПАРАДОКС НА БАЛКАНОТ - еве каде еден килограм џимиринки чини колку три килограми месо

ПАРАДОКС НА БАЛКАНОТ - еве каде еден килограм џимиринки чини колку три килограми месо

Реновираната бензинска станица на „Макпетрол“ во Тетово е пуштена во употреба

Реновираната бензинска станица на „Макпетрол“ во Тетово е пуштена во употреба

ФИНАНСИСКИ ДИРЕКТОР ПРОДАДЕ АКЦИИ ЕДЕН ДЕН ОТКАКО ОБЈАВИ ОТПУШТАЊА - еве како менаџер од Спотифај заработи над 9 милиони долари

ФИНАНСИСКИ ДИРЕКТОР ПРОДАДЕ АКЦИИ ЕДЕН ДЕН ОТКАКО ОБЈАВИ ОТПУШТАЊА - еве како менаџер од Спотифај заработи над 9 милиони долари

ТИЕ СЕ НОВАТА СРПСКА ДЕЛОВНА ЕЛИТА - имаат најмалку 140 фирми и вртат милијарди

ТИЕ СЕ НОВАТА СРПСКА ДЕЛОВНА ЕЛИТА - имаат најмалку 140 фирми и вртат милијарди

ТРГОВЦИТЕ СО ХРАНА И ПИЈАЛОЦИ ЈА НАУЧИЈА ЛЕКЦИЈАТА - власта не отстапува од замрзнатите цени, можно е продолжување и по Нова Година - ИНФЛАЦИЈАТА ДОЈДЕ ДО 3,1 ОТСТО

ТРГОВЦИТЕ СО ХРАНА И ПИЈАЛОЦИ ЈА НАУЧИЈА ЛЕКЦИЈАТА - власта не отстапува од замрзнатите цени, можно е продолжување и по Нова Година - ИНФЛАЦИЈАТА ДОЈДЕ ДО 3,1 ОТСТО

„СО ЗДЕЛКИ КАКО ЧЕБРЕН СЕ ЗАГРОЗУВА СУВЕРЕНИТЕТОТ НА ДРЖАВАТА“ - Најчевска вели дека за ова одлуки не смеат да носат „грст корумпирани политичари“

„СО ЗДЕЛКИ КАКО ЧЕБРЕН СЕ ЗАГРОЗУВА СУВЕРЕНИТЕТОТ НА ДРЖАВАТА“ - Најчевска вели дека за ова одлуки не смеат да носат „грст корумпирани политичари“

КОМПАНИИТЕ ЈА НАУЧИЈА ЛЕКЦИЈА, НЕМА ДА СЕ ТОЛЕРИРААТ ЗЛОУПОТРЕБИ: Бектеши не открива дали ќе продолжат замрзнатите цени

КОМПАНИИТЕ ЈА НАУЧИЈА ЛЕКЦИЈА, НЕМА ДА СЕ ТОЛЕРИРААТ ЗЛОУПОТРЕБИ: Бектеши не открива дали ќе продолжат замрзнатите цени