08 Август, 2020
0.0208

БЕКТЕШИ : Има економска оправданост за повисока акциза за два или три денари, но со механизам таа автоматски да се спушти ако цените растат

Објавено во: Финансии 17 Април, 2020

Министерот за економја Крешник Бектеши вели дека има економска оправданост да се зголеми акцизата на горивата за два или три денари, но во тоа да се вгради и механизам за нејзино автоматско намалување кога цените на нафтата на светските берзи ќе се зголемат.

„Како министер надлежен за енергетика ја гледав анализата на Министерството за финансии, како и трендовите во соседството. Во моментов има економска оправданост да има зголемување на акцизата, но има и механизам, со тоа што во моментот кога ќе се покачат цените, автоматски да се намали акцизата“, рече министерот за економија, Крешник Бектеши.

За информација на граѓаните, вели тој, денеска утрово ја добил и анализата во споредба со регионот. Во Албанија на пример, цената на горивата е 37 денари повисока од кај нас, во Косово се повисоки за 28 денари, во Србија се повисоки за 33 денари од кај нас. И затоа, ние треба да им излеземе во пресрет и на МФ, но да не се грижиме само за расходите, туку и за приходите во буџетот, смета министерот за економија.

„Значи, економска оправданост има, и ако на Влада на предлог на Министерството за финансии се носи одлука за зголемување на цената на акцизата, било за два, било за три денари, ние како Министерство за економија ќе ја поддржиме таа одлука, со механизам дека кога цените на нафтата на пазарите ќе почнат да се зголемуваат, акцизата автоматски да се намали“, изјави Бектеши на денешната пресконференција. 

Можеби ќе ве интересира

ЕВЕ КОИ СЕ ДОБИТНИЦИТЕ: Месечни награди од по 20 илјади денари, „милиончето“ ќе стигне во декември

ЕВЕ КОИ СЕ ДОБИТНИЦИТЕ: Месечни награди од по 20 илјади денари, „милиончето“ ќе стигне во декември

ТЕЛЕКОМУНИКАЦИСКИОТ БИЗНИС ПРОФИТАБИЛЕН И ВО ВРЕМЕ НА КОРОНА: Македонски телеком со добивка од 11,2 милиони евра за првото полугодие

ТЕЛЕКОМУНИКАЦИСКИОТ БИЗНИС ПРОФИТАБИЛЕН И ВО ВРЕМЕ НА КОРОНА: Македонски телеком со добивка од 11,2 милиони евра за првото полугодие

ГИ ИМА ОД ЦЕЛА МАКЕДОНИЈА: Ова се фирмите кои земале субвенции, а не исплатиле плати на вработените

ГИ ИМА ОД ЦЕЛА МАКЕДОНИЈА: Ова се фирмите кои земале субвенции, а не исплатиле плати на вработените

Алкалоид со двојно зголемени инвестиции во износ од над 841 милиони денари и со 111 нови вработувања од јануари-јуни 2020

Алкалоид со двојно зголемени инвестиции во износ од над 841 милиони денари и со 111 нови вработувања од јануари-јуни 2020

Комерцијална банка „корона вирус“ не ја фаќа!

Комерцијална банка „корона вирус“ не ја фаќа!