26 Октомври, 2020
0.0196

Бектеши: Од следната година македонските фирми ќе може да учествуваат на тендери во Европа

Објавено во: Економија 29 Јули, 2019

Крешник Бектеши, министерот за економија, најави дека од следната година македонските фирми ќе може да учествуваат во тендерите за јавни набавки распишани во 35-те земји членки од Европа во Светската трговска организација. До сега Македонија не ги исполнуваше обие критериуми и домашните компании немаа право да конкуриураат во јавните повици надвор од Македонија.

- Тоа ќе биде нов предизвик за македонските фирми да биде што е можно поконкурентни. Верувам дека до крајот на годината нашата земја ќе стане потписник на спогодбата со Светската трговска организација. Веќе разговарав со претседателот на оваа организација, Роберто Азаведо, кој ни пренесе дека ние веќе сме ги завршиле нашпите подготовки, рече Бектеши.

Тој додаде дека на седница на Влада е усвоен акционен план со инспекторатите за заедничка борба против симата економија.

- Законите кои ги донесовме веќе ги даваат своите резултати во процес со вклучени над 10 институции, рече Бектеши.

Можеби ќе ве интересира

Најголем пад на економијата во еврозоната по Втората светска војна

Најголем пад на економијата во еврозоната по Втората светска војна

Која метална индустрија го има лекот за короната?

Која метална индустрија го има лекот за короната?

Ќе се менува Законот за работни односи за да нема фиктивни откази

Ќе се менува Законот за работни односи за да нема фиктивни откази

Владата ги објави платите на вработените и советниците во кабинетот на Заев: Најплатени Верушевски и Нина Фити-Неделковска

Владата ги објави платите на вработените и советниците во кабинетот на Заев: Најплатени Верушевски и Нина Фити-Неделковска

Студија на почетокот од грејната сезона: Две третини од Македонците се уште се греат на дрва

Студија на почетокот од грејната сезона: Две третини од Македонците се уште се греат на дрва

Бизнисмени: Државата ни должи 300 милиони евра за неплатени фактури

Бизнисмени: Државата ни должи 300 милиони евра за неплатени фактури

Оштетени штедачи: Извештајот на стечајниот покажува дека од „Еуростандард“ се извлечени 60 милиони евра

Оштетени штедачи: Извештајот на стечајниот покажува дека од „Еуростандард“ се извлечени 60 милиони евра

Кавадарци се задолжува кај домашна деловна банка за изградба на градскиот пазар

Кавадарци се задолжува кај домашна деловна банка за изградба на градскиот пазар

Владата прифаќа да им плати три кирии на ноќните клубови

Владата прифаќа да им плати три кирии на ноќните клубови