23 Септември, 2020
0.0186

Бесплатно тестирање: Македонците и натаму меѓу оние со најголем број позитивни случаи на враќање во Германија

Објавено во: Свет 14 Септември, 2020

Откриени се околу 1200 позитивни случаи на Ковид-19 меѓу патниците што се враќаат во Германија откако се воведени бесплатните ПСР-тестирања, објави Ди Велт

На германските аеродроми се воведени пунктови за бесплатно тестирање од коронавирус за патници кои доаѓаат од ризични земји и региони.

Според Министерството за социјални работи, повеќе од 140.000 луѓе дале примероци на аеродромите во Штутгарт, Баден-Баден и Фридрихсхафен, на главната станица во Штутгарт и авто-паркинзите во Нојенбург (А5) и Кементал (А8), како што се „Штутгарт Нахрихтен“. Повеќето од позитивните биле на враќање од Косово, Хрватска, Босна и Херцеговина, Северна Македонија, Шпанија или Турција.
Министерот за социјала, Манфред Луха, ја нарече понудата за бесплатен тест за време на летниот одмор „добра и исправна“ и покрај ниската стапка на откривање која е помала од еден процент. Проектот успеал „рано да ги препознае позитивните наоди, особено кај патниците што се враќаат од ризичните земји“, им рече тој на новинарите. Во иднина, сепак, бесплатните тестови треба да се користат особено кај ранливите категории на граѓани, на пример во домовите за стари лица.


Можеби ќе ве интересира

Во Европа се враќаат рестрикциите, Македонија размислува за истото

Во Европа се враќаат рестрикциите, Македонија размислува за истото

Дали Кина ќе одговара за ширењето на Ковид -19?

Дали Кина ќе одговара за ширењето на Ковид -19?

НЕМАШЕ КАРАНТИН: Швеѓаните го победија коронавирусот?

НЕМАШЕ КАРАНТИН: Швеѓаните го победија коронавирусот?

НЕМА ТЕОРИИ НА ЗАГОВОР: Германски виролог вели дека коронавирусот е најмалку четири пати поопасен од грип

НЕМА ТЕОРИИ НА ЗАГОВОР: Германски виролог вели дека коронавирусот е најмалку четири пати поопасен од грип

Во која држава веќе има и трет бран на коронавирус?

Во која држава веќе има и трет бран на коронавирус?

Младенци од каде било ќе добијат 3.000 евра ако се венчаат на Сицилија

Младенци од каде било ќе добијат 3.000 евра ако се венчаат на Сицилија

Анкета: Американците и Украинците најголеми непријатели за Русите, Србите на маргините како пријатели

Анкета: Американците и Украинците најголеми непријатели за Русите, Србите на маргините како пријатели

Две земји во Европа ги враќаат рестрикциите

Две земји во Европа ги враќаат рестрикциите

СТРАВ ВО КИНА: Се шири нова зараза

СТРАВ ВО КИНА: Се шири нова зараза