06 Март, 2021
0.0232

БИТКОИНОТ И РИЗИЦИТЕ: Тоа е секако меур, треба да се знае кога да се инвестира, а кога да се прерстане

Објавено во: Финансии 10 Февруари, 2021

Монетарните власти се внимателни и предупредуваат дека издавањето и тргувањето со биткоинот не е регулирано, и може да биде ризично.

За разлика од НБМ која предупредува дека вредноста на биткоинот некогаш може да расте, но дека некогаш неговата вредност може да падне на нула, професорот Мартин Михајлов од Економскиот факултет при УКИМ смета дека тоа нема да се случи.

„Јас сметам дека вредноста на биткоинот нема да падне на нула, бидејќи луѓето одлучиле дека ќе го користат и ќе инвестираат во него. На пример, еден касетофон може да нема вредност бидејќи луѓето едноставно веќе не го користат. Нешто нема вредност доколку луѓето од тоа се откажуваат, а во случајот со биткоинот сме далеку од тоа сценарио. За да се откажат од биткоинот, треба да има нешто подобро, а нешто подобро во моментов нема“, вели Михајлов.

На нашето прашање каков совет би дал до граѓаните во земјава, тој објаснува дека давањето совет дали да се инвестира или не во биткоинот е неблагодарна работа. Но, професорот сугерира дека секој кој би одлучил да инвестира во биткоинот, треба малку да се образува за што станува збор.

Повеќе детали тука.

Можеби ќе ве интересира

Алкалоид ги израдува акционерите и пазарот: Дивиденда од 360 денари по акција, 11 отсто повисока од лани

Алкалоид ги израдува акционерите и пазарот: Дивиденда од 360 денари по акција, 11 отсто повисока од лани

Платежни сметки со основни функции за сите граѓани: Законски новини

Платежни сметки со основни функции за сите граѓани: Законски новини

НОВОТО ИМЕ ЌЕ СЕ НАЈДЕ И НА БАНКНОТИТЕ ОД 100 И 2.000 ДЕНАРИ - но дури од средината на идната година

НОВОТО ИМЕ ЌЕ СЕ НАЈДЕ И НА БАНКНОТИТЕ ОД 100 И 2.000 ДЕНАРИ - но дури од средината на идната година

Фактор дознава: Македонија денеска ја издава новата еврообврзница

Фактор дознава: Македонија денеска ја издава новата еврообврзница

Директорот Арсовски купи нови акции во ТТК банка

Директорот Арсовски купи нови акции во ТТК банка

Генерали инвестментс: Инвеститорите со долгорочни цели на заштеда треба да истраат

Генерали инвестментс: Инвеститорите со долгорочни цели на заштеда треба да истраат

ЛИХВАРИ МОЖАТ ДА СЕ ПРИЈАВАТ НА АНОНИМЕН БРОЈ - казни затвор и до три години

ЛИХВАРИ МОЖАТ ДА СЕ ПРИЈАВАТ НА АНОНИМЕН БРОЈ - казни затвор и до три години

ДОДЕКА ГОЛЕМИТЕ КИНАТ НЕРВИ - малите штедачи од Еуростандард се уште не си подигнале девет милиони евра

ДОДЕКА ГОЛЕМИТЕ КИНАТ НЕРВИ - малите штедачи од Еуростандард се уште не си подигнале девет милиони евра

Заради измамнички и манипулативни дејствија, КХВ трајно му ја одзема дозволата на Друштвото за инвестиционо советување Ј.К. Морган и Велтх Менаџмент ДООЕЛ Скопје

Заради измамнички и манипулативни дејствија, КХВ трајно му ја одзема дозволата на Друштвото за инвестиционо советување Ј.К. Морган и Велтх Менаџмент ДООЕЛ Скопје