21 Октомври, 2019
0.0172

БИТКОИНОТ ВЕЌЕ НЕ Е НА ТРОНОТ: Еве која криптовалута е најпопуларна

Објавено во: Економија 08 Октомври, 2019

Контроверзната криптовалута Тетер го замени Биткоинот како најчесто користени сајбер пари. Иако биткоинот и понатаму има највисока пазарна капитализација од сите криптовалути досега, според податоците на веб страницата CoinMarketCap, дневниот обем на Тетерот постојано е поголем од биткоинот веќе неколку недели.

Податоците од саботата покажуваат дека во криптоменувачниците ширум светот се разменети 19 милијарди долари од Тетерот,  во однос на 15 милијарди долари вредни Биткоини.

Според некои експерти, Тетерот станал најважна валута во светот на криптовалути. Овие дигиталнни пари се таканаречени „Stablecoin“ - криптовалута која е поврзана со фиксна цена со конвенционална валута. Таа според тоа би требало, како и што кажува самото име, да биде постабилна од другите криптовалути со своите необично волатилнни курсеви.

Според авторите, хонгконгшката компанија Тетер е врзана за доларот и е покриена со резерви. Меѓутоа, има значајни сомненија во изјавите и деловното однесување на креаторот на Тетерот. До пред неколку месеци тврделе дека задржуваат долар во резерва за секоја издадена дигитална паричка, но потоа изненадно признале дека покриеноста е само 74 отсто.

Во САД против Тетер Лимитед се води истрага поради сомнение дека проневерил 850 милиони долари вложувачки фондови. Покрај тоа, има сомненија дека Тетер е користен за масовни манипулации со курсот на биткоинот, кој дословно експлодирал во 2017 година, а потоа доживеал крах . 

И покрај се, Тетер станува се популарен. Многу берзи, посебно во Азија, користат валтуа како замена за вистински долари за купување или продажба на Биткоин и други валути.

Можеби ќе ве интересира

„Стопанска банка Скопје“ нуди 25 денари фиксна дивиденда за приоритетните акции

„Стопанска банка Скопје“ нуди 25 денари фиксна дивиденда за приоритетните акции

Се бара укинување на законот кој ќе им ги зголеми давачките на пазарџиите од 2020 година

Се бара укинување на законот кој ќе им ги зголеми давачките на пазарџиите од 2020 година

ГИ НАДМИНАА АМЕРИКАНЦИТЕ: Oваа земја има најмногу милионери

ГИ НАДМИНАА АМЕРИКАНЦИТЕ: Oваа земја има најмногу милионери

Илија Димовски се уште само ја подотвора вратата за државен ревизор

Илија Димовски се уште само ја подотвора вратата за државен ревизор

НОВ ПАД: Паѓа цената на бензините

НОВ ПАД: Паѓа цената на бензините

Со високи претставници на ММФ: Монетарната политика е соодветна и постигнато е историски највисоко ниво на девизните резерви

Со високи претставници на ММФ: Монетарната политика е соодветна и постигнато е историски највисоко ниво на девизните резерви

АЗЕСКИ: Ние сме дел од европското семејство и мора да продолжиме да се однесуваме така!

АЗЕСКИ: Ние сме дел од европското семејство и мора да продолжиме да се однесуваме така!

120 милиони долари од Светска банка за инфраструктура, енергетска ефикасност и модернизација на пензискиот и земјоделскиот сектор

120 милиони долари од Светска банка за инфраструктура, енергетска ефикасност и модернизација на пензискиот и земјоделскиот сектор

Нина Ангеловска: Ребалансот на буџетот не беше поради недостиг на приходи

Нина Ангеловска: Ребалансот на буџетот не беше поради недостиг на приходи