25 Мај, 2018
0.3463
    ALK 7872.21    -0.65%     BESK 8017.33    3.6%     GRNT 748.68    4.56%     KPSS 300    -36.31%     MPT 31000.31    0%     OHB 6396.66    -0.83%     REPL 62000    0.81%     RMDEN13 96.7    0.73%     RMDEN14 96.1    0.63%     RMDEN16 95.5    0%     RZIN 125    4.17%     SBT 1951    -0.61%     SLAV 3600    0%     STB 1015.5    -0.27%     STBP 1180.55    5.3%     STIL 130    -0.94%     TEL 278.08    2.99%     TNB 12929.5    -4.14%     TTK 881.96    2.88%     UNI 2360    -0.04%     USJE 23003    -0.63%     ZPKO 2857    0%

Стопанската комора на Македонија апелира

БИЗНИСОТ ИМА ПОТРЕБА ОД КВАЛИТЕТНИ И БРЗИ УСЛУГИ ИСПОРАЧАНИ ОД ДРЖАВНАТА АДМИНИСТРАЦИЈА

Објавено во: Мои пари 16 Јануари, 2018

Фундаментално е прашањето за државната администрација, како од аспект на трошоците, така и од аспект на (не)компетентноста на вработениот кадар во одредени сектори, од што во голема мера зависи и квалитетот и брзината на државните услуги што му се потребни на бизнисот.

Стопанската комора на Македонија, во континуитет на своето делување, како еден од битните услови за подобрување на состојбите во стопанството и особено за привлекување на странски инвестиции го поставуваше прашањето на реформи во јавната и државната администрација и обезбедување стручна, професионална, непристрасна и непартиска администрација. Своевидна потврда на нашите постојани залагања за реформи во оваа област се бројните предлог-мерки на Стопанската комора на Македонија, меѓу кои посебно се нагласува потребата од системско регулирање на работењето на јавната и државната администрација, поедноставување и забрзување на административните процедури за добивање документи, наградување согласно ефикасноста на работењето на службениците и слични предлог-мерки,  со цел состојбите позитивно да се променат.

  Залагањата на бизнис-заедницата во реформата на јавната администрација се насочени кон постигнување на следните цели:

1.  Рационализација на јавната и државната администрација и нејзино сведување на оптимално ниво, по примерот на европските и соседните земји, со обезбедување на нејзина ефикасност, стручност и транспарентност на национално и на локално ниво.

2.  Креирање современ  и објективен систем за мерливост на ефикасноста и ажурноста на работењето на јавната администрација, а особено на државните и јавните службеници при издавањето на разни видови документи

3.  Создавање стручна, професионална, а деполитизирана и департизирана јавна и државна администрација

Гломазноста на јавната администрација упатува на заклучокот дека државата е најголем работодавач, а моменталниот број на вработени лица во јавната админстрација е несоодветен и на финансиските потенцијали на нашата држава, имајќи ги предвид големината на државата и обемот на средства од стопанството кои го полнат домашниот буџет.

Како прилог кон слабата ефикасност и бирократизацијата на јавната и државната администрација може да послужат сознанијата од независното истражување  спроведеноод Стопанската комора на Македонија уште во 2009 година, каде што се интервјуирани 115 менаџери на странските компании кои инвестирале во нашата држава. На прашањето кои се најголемите проблеми на кои наидуваат во своето работење и на водењето на бизнисот одговорите се следните: бирократизација, судски систем, катастар, други проблеми, конкуренција. За жал, не можеме да се пофалиме дека нешто се променило и до денес.

Токму бирократизацијата на јавната и државната администрација и големиот број на административни пречки се потенцираат како најголем проблем за водењето на бизнисот. Поради тоа фирмите се изложени на големи административни бариери и трошат многу време за добивање на одредени документи од надлежните органи и подлежат на големи финансиски трошоци. сопственичко-правните односи.

Несоменено е дека е потребно воспоставување високи стандарди за компетентност на јавната и државната администрација, добро познавање на областа и на правната регулатива, особено правото на Европската Унија, добро познавање на странски јазици и менџерско искуство.

Наместо заклучок

Корените на корупцијата се наоѓаат во нискиот животен стандард  и во недоволно платената администрација. Затоа неопходна ни е мала, силна, професионална и добро платена администрација. Само тоа ќе ја искорени корупцијата.

Без брзи и ефикасни административни постапки, без намалување на бирократизацијата и без професионална администрација, не може да одиме напред и да постигнуваме резултати во интерес на подобрување на деловниот амбиент во државата.

Можеби ќе ве интересира

Централен регистар на Република Македонија го превзема претседателството на Светскиот корпоративен регистарски форум 2019

Централен регистар на Република Македонија го превзема претседателството на Светскиот корпоративен регистарски форум 2019

Marcel ќе ја забрза трансформацијата на Публицис групацијата од холдинг компанија во деловна платформа од 80,000 вработени

Marcel ќе ја забрза трансформацијата на Публицис групацијата од холдинг компанија во деловна платформа од 80,000 вработени

(ГАЛЕРИЈА) Хуманитарната аукција на Капитол мол ги израдува матурантите од СОС Детско село

(ГАЛЕРИЈА) Хуманитарната аукција на Капитол мол ги израдува матурантите од СОС Детско село

Автобусите на ЈСП вака ќе возат за празнициве

Автобусите на ЈСП вака ќе возат за празнициве

Sparkasse Room – ново место, за нови идеи!

Sparkasse Room – ново место, за нови идеи!

Практичен паметен телефон со стил кој има живописен Супер АМОЛЕД бесконечен екран

Практичен паметен телефон со стил кој има живописен Супер АМОЛЕД бесконечен екран

Фени на пат повторно да стане еден од најважните капацитети за македонската економија

Фени на пат повторно да стане еден од најважните капацитети за македонската економија

Еуромакс ја објавува структурата на работните места во проектот Иловица-Штука

Еуромакс ја објавува структурата на работните места во проектот Иловица-Штука

„FAMILY FUN OPEN DAY“: Интернационалната детска градинка „Пиколини“ ве кани на големо дружење

„FAMILY FUN OPEN DAY“: Интернационалната детска градинка „Пиколини“ ве кани на големо дружење