23 Март, 2018
0.0673

БОЛНИЧКИТЕ ИНФЕКЦИИ СЕ ШИРАТ-нема кој, ниту како да ги спречи

Објавено во: Македонија 23 Февруари, 2018

Болничките инфекции коишто постојано се шират на клиниките почнуваат да го наплаќаат својот данок.

Седум од десет пациентите кои се на интензивна нега умираат ако се заразиле со некоја од поопасните бактерии кои виреат таму вели професорката Каќа Поповска од Институтот за микробиологија . 

Македонија нема ефикасен систем на регистрација и дијагностика на  интрахоспиталните инфекции. Болничката хигиена е само дел од превенцијатa, но недостасува и едуциран кадар, вели  Поповска.

Недоволно стручниот кадар преставува голем проблем.

„Постоечките медицински сестри се делигираат  поедини сестри кои што се тераат да се научат. Најстрашно е што немаат континуитет во едукацијата затоа што во одредена гарнитура е една сестра, ќе се смени раководството е друга сестра. Тука е прекинот на знаења за системот да функционира“, вели Каќа Поповска

За справување со овој проблем СЗО ќе и помага на Македонија во изготвувањето на нова стратегија, а ресорното министерство формира нова национална комисија за интрахоспитални инфекции каде ќе се едуцираат кадри, вели д-р Караџовски од Институтот за јавно здравје

Можеби ќе ве интересира

СНЕГ ВО МАРТ: Еве каде вее во моментов во Македонија

СНЕГ ВО МАРТ: Еве каде вее во моментов во Македонија

Поради снегот шлепери „заглавени“ кај Деве Баир

Поради снегот шлепери „заглавени“ кај Деве Баир

АКАДЕМИК ТАКИ ФИТИ: ЗА МАНУ ПРИФАТЛИВ Е ПРЕДЛОГОТ „РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА (СКОПЈЕ)

АКАДЕМИК ТАКИ ФИТИ: ЗА МАНУ ПРИФАТЛИВ Е ПРЕДЛОГОТ „РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА (СКОПЈЕ)

ВОДОСТОЈОТ НА ОХРИДСКОТО ЕЗЕРО РАСТЕ: Можно ли е да има нови поплави?

ВОДОСТОЈОТ НА ОХРИДСКОТО ЕЗЕРО РАСТЕ: Можно ли е да има нови поплави?

Сефер Цаноски се разведе од Лејла, но повторно ќе рипне во тавче

Сефер Цаноски се разведе од Лејла, но повторно ќе рипне во тавче

МАКЕДОНИЈА НА ВРВОТ ВО ЕВРОПА: тука се пие најчиста вода

МАКЕДОНИЈА НА ВРВОТ ВО ЕВРОПА: тука се пие најчиста вода

Воведена забрана за камиони на еден патен правец

Воведена забрана за камиони на еден патен правец

Ердоган барал да се гради база во Македонија?

Ердоган барал да се гради база во Македонија?

Конечно грчки авион слета на скопскиот аеродром: Коѕијас утре ќе има средба со владиниот врв и партиските лидери

Конечно грчки авион слета на скопскиот аеродром: Коѕијас утре ќе има средба со владиниот врв и партиските лидери