27 Мај, 2022
0.0293

„Брако“ - втора година по ред компанија - партнер во спроведувањето на Дуалното стручно образование

Објавено во: Мои пари 18 Јануари, 2022

„Брако“ е сертифицирана компанија што веќе втора учебна година по ред спроведува дуално стручно образование според стандардите на Асоцијацијата на германските комори за индустрија и трговија (DIHK).

Компанијата ги пренесува практичните знаења и вештини во создавањето на идни квалификувани кадри од областа на современото машинство.

На овој начин, по завршувањето на средното образование, се отвора можност овие кадри да бидат вработени и директно вклучени во производствени технолошки процеси од чија што област стекнале не само теоретски туку и практични вештини.

Како општествено одговорна компанија „Брако“ цени дека тоа би била „вин - вин“ ситуација од која сите би имале краткорочна и долгорочна полза.

Имено, на работните места би доаѓале млади луѓе кои се веќе со стекнати практични вештини и на тој начин младите би биле мотивирани да ја градат својата кариера и понатамошниот живот тука и би се намалил опасниот тренд на иселување на младите.

За време на практичната настава, учениците не само што одблизу ги запознаваат работните процеси и задачи, тие посетуваат и курсеви за безбедност при работа, се запознаваат со процедурите и начинот на работа во компанијата. Содржините се  предвидени со наставни програми, а за тоа се задолжени и сертифицирани ментори. Теоретскиот дел се реализира во Средното стручно училиште „Коле Неделковски“ од Велес: „Теорија во училиште, пракса во фабрика“. За исклучителниот придонес во развојот на воспитно - образовната дејност,  училиштето додели и Благодарница на „Брако“ со очекување дека оваа стручна наобразба со комбинирање на теоријата и праксата, ќе продолжи и понатаму.


Конкретните чекори за старт на овој проект ги презема Делегацијата на германското стопанство, развивајќи две квалификации:

„Техничар за индустриска мехатроника“ и „Техничар за производно машинство“. Квалификацијата од машинската струка, „Техничар за производно машинство“ е воведена во учебната 2019/2020 година, интегрирајќи знаења од областа современото машинство и информатика.

Билатералниот AHK-DIHK сертификат, потврдува дека лицето кое се обучува се стекнува со клучните стручни компетенции од соодветниот германски образовен профил.

На 1-ви  септември минатата  година, е започната четвртата генерација на ученици во нашата држава во рамките на дуалното - стручно образование. 

ПР-Објава

Можеби ќе ве интересира

11 нови македонски чинари во дворот на училиштето Коменски

11 нови македонски чинари во дворот на училиштето Коменски

ИУТЕКРЕДИТ ЈА КУПИ МОЛДАВСКАТА ЕНЕРГОБАНК И ГО ЗГОЛЕМИ КАПИТАЛОТ И БРОЈОТ НА КЛИЕНТИ - резултати за првиот квартал од годинава

ИУТЕКРЕДИТ ЈА КУПИ МОЛДАВСКАТА ЕНЕРГОБАНК И ГО ЗГОЛЕМИ КАПИТАЛОТ И БРОЈОТ НА КЛИЕНТИ - резултати за првиот квартал од годинава

По 11 успешни детски театарски претстави Скопје Сити Мол и Синеплекс најавуваат продолжување на Мој театар – Сити театар наесен

По 11 успешни детски театарски претстави Скопје Сити Мол и Синеплекс најавуваат продолжување на Мој театар – Сити театар наесен

НЛБ Банка доби национална награда за општествена одговорност и признание за најинвентивна практика за проектот „НЛБ Рамка за помош“

НЛБ Банка доби национална награда за општествена одговорност и признание за најинвентивна практика за проектот „НЛБ Рамка за помош“

Кузмановиќ: Vivo смартфоните во Македонија ќе донесат квалитет и долгорочна поддршка на корисниците

Кузмановиќ: Vivo смартфоните во Македонија ќе донесат квалитет и долгорочна поддршка на корисниците

ГОЛЕМ ИНТЕРЕС ЗА МЛАДИНСКИОТ ПРЕДИЗВИК – ГЕНЕРАЦИЈА БЕЗ ГРАНИЦИ, ПРИЈАВЕТЕ СЕ!

ГОЛЕМ ИНТЕРЕС ЗА МЛАДИНСКИОТ ПРЕДИЗВИК – ГЕНЕРАЦИЈА БЕЗ ГРАНИЦИ, ПРИЈАВЕТЕ СЕ!

Караванот на Халкбанк „Приказни од моето маало“ го посети Штип

Караванот на Халкбанк „Приказни од моето маало“ го посети Штип

A1 Македонија повторно со најбрза мобилна мрежа на територијата на целата држава

A1 Македонија повторно со најбрза мобилна мрежа на територијата на целата држава

ВАЖНО СООПШТЕНИЕ: КОНЦЕРТОТ НА ДАЈТЕ МУЗИКА СЕ ПРЕЗАКАЖУВА ЗА 18-ТИ ЈУНИ!

ВАЖНО СООПШТЕНИЕ: КОНЦЕРТОТ НА ДАЈТЕ МУЗИКА СЕ ПРЕЗАКАЖУВА ЗА 18-ТИ ЈУНИ!