14 Август, 2020
0.0447

БУЏЕТ: Најмногу пари за здравството, образованието и социјалната заштита

Објавено во: Економија 12 Ноември, 2019

Со буџетот за 2020 година се инвестираат наjмногу средства досега за човечки капитал, односно: здравство, образование и социјална заштита. Министерката за финансии Нина Ангеловска на презентацијата на Предлог-буџетот за 2020 година рече дека вкупно 154 милијарди денари ќе се инвестираат во здравството, образованието и социјалната заштита, што е 64 отсто од вкупните расходи или зголемување за околу 10 милијарди во однос 2019 година.

Министерката за финансии посочи дека согласно индексот за човечки капитал на Светска банка, нашата земја има резултат од 0,53 отсто, односно помалку во однос на земјите во регионот. Индексот на човечки капитал покажува дека секој млад човек, кој се раѓа, живее и се едуцира во нашата земја, има услови за да испорача само 53 отсто од својот потенцијал, односно од целосниот потенцијал што го има млад човек кој се развива во здрава средина со квалитетно образование и услови за живот.

-За мене, како млад човек кој што се градел, придонесувал и работел во ова општество поразително е тоа што наместо да се подобрувале - долго време столбовите на човечкиот капитал: здравството, образованието и социјалната политика се уназадувале.Во оваа насока, Буџетот за 2020 година го насочивме кон луѓето и кон подобрување на условите во кои што луѓето ќе можат да исполнат што повеќе од својот потенцијал – рече Ангеловска.

Ангеловска посочи дека во 2020 за 9 отсто се зголемува буџетот за здравствена заштита кој ќе изнесува 33,7 милијарди денари. Средствата за здравствена заштита се наменети за финансирање на здравствените услуги и превземените мерки во оваа област како зголемување на капитацијата, достапност на лековите во текот на целиот месец, зголемување на надоместоците на специјалистите, како и за зголемување на платите на медицинскиот кадар во јавните здраствени установи.

-Човечкиот капитал во болниците, лекарите и здравствените работници, мора да бидат мотивирани за да работат и да не размислуваат за заминување во странство. Нам ни треба високостручниот кадар во секоја болница. Размислуваме постојано за подобрување на условите во болниците и за изградба на нови. Зашто мора да инвестираме во пристојни, и модерни, услови за лекување. Одвоивме 1,5 милијарди денари за капитални инвестиции во здравството – рече Ангеловска.

Министерката за финансии посочи дека предуслов за квалитетни идни генерации, е квалитетното образование. Наставниците го помагаат обликувањето на учениците од најраните години, рече Ангеловски и дополни дека како Влада, се одлучни да им покажуваат дека нивниот труд и работа е ценет, затоа за следната година се обезбедени дополнителни средства за повисоки плати. 

-Во насока на подобрување на условите во образованието одвоивме и 1,4 милијарди денари за капитални инвестиции, за реконструкција и изградба на училишни згради, спортски и училишни сали, домови.Ќе отпочне и Проект за реконструкција на студентските домови со КФВ банката, а ќе се  продолжи и со реализацијата на Проектот за изградба на фискултурни сали во средните и основните училишта во државата.За првпат годинава, се обезбедија финансиски средства за отпочнување на програма за инклузивно образование – рече Ангеловска.

Таа посочи дека 80 отсто од развојот на мозокот на детето се случува до петгодишна возраст. Тргнувајќи од начелото дека децата имаат право на квалитетно предучилишно згрижување, воспитување  и образование, Владата на Република Северна Македонија се залага до 2021 да го зголеми за 50 отсто опфатот на деца од предучилишна возраст во установите за згрижување и воспитување. Ангеловска рече декаво 2020 се одвоени 360 милиони денари за изградба на детски градинки и зголемување на постојните капацитети.

Ангеловска истакна дека со обезбедување на соодветно ниво на социјална заштита на најранливите слоеви на населението е од особена важност за постигнување на повисоко ниво на социјална правда.

-Оттука, во буџетот по овој основ планирани се средства во износ од 10,5 милијарди денари, во чии рамки е опфатена веќе започнатата реформа на системот за социјална заштита. И во овој буџет одвојуваме средства за деинституционализација и социјални услуги. Процесот на деинституционализација требаше да извади 180 деца до 18 годишна возраст од институциите, а најголем дел од нив, се веќе сместени во топли домови - рече Ангеловска.

Министерката за финансии истакна дека со Буџетот за 2020 се предвидува и подобрување на стандардот за возрасните лица.

Инаку приходите во Предлог-Буџетот за 2020 година има проектирана приходна страна од 222 милијарди и 300 милиони денари (3 милијарди 615 милиони евра), што претставува раст од 5,6 отсто споредено со оваа година. Кај расходната страна на буџетот планиран е раст од 5 отсто во однос на минатата година со што вкупните расходи изнесуваат 239 милијарди и 700 милиони денари, односно 3 милијарди 898 милиони евра.

Буџетскиот дефицит за 2020 година е предвиден на ниво од 2,3 отсто од БДП, што е пониско од нивото во 2019 година (2019: 2,5 отсто), согласност со Фискалната стратегија 2020-2022, како и препораките на сите меѓународни организации.

Дефицитот е намален и во апсолутно ниво за 160 милиони денари и истиот изнесува 17 милијарди 385 милиони денари. 

Можеби ќе ве интересира

ЕВН Македонија со осуда на инцидентот во Тетово, преземаат мерки за поголема заштита на вработените и имотот

ЕВН Македонија со осуда на инцидентот во Тетово, преземаат мерки за поголема заштита на вработените и имотот

Фондот за осигурување на депозити: Обесштетувањето ќе започне во рок од 20 дена

Фондот за осигурување на депозити: Обесштетувањето ќе започне во рок од 20 дена

Македонија меѓу земјите со најмал ризик за перење пари

Македонија меѓу земјите со најмал ризик за перење пари

Која македонска компанија подготвува нешто за првпат достапно на мобилен телефон?

Која македонска компанија подготвува нешто за првпат достапно на мобилен телефон?

ЕНЕРГЕТСКАТА ЗАЕДНИЦА ПОРАЧАЛА: Струјата не треба да биде евтина за сите, но да им се помогне на оние погодени од ковид кризата

ЕНЕРГЕТСКАТА ЗАЕДНИЦА ПОРАЧАЛА: Струјата не треба да биде евтина за сите, но да им се помогне на оние погодени од ковид кризата

Силк Роуд Банка: Важни информации за сите идни приматели на пензија

Силк Роуд Банка: Важни информации за сите идни приматели на пензија

Денеска протест против поскапувањето на струјата во неколку градови, главниот во Скопје

Денеска протест против поскапувањето на струјата во неколку градови, главниот во Скопје

ИМАЛО ЛИ ЗАИНТЕРЕСИРАН ИНВЕСТИТОР - кој сакал да достави понуда за Еуростандард банка?

ИМАЛО ЛИ ЗАИНТЕРЕСИРАН ИНВЕСТИТОР - кој сакал да достави понуда за Еуростандард банка?

Зошто Македонците доцна заминуваат од домот на родителите?

Зошто Македонците доцна заминуваат од домот на родителите?