16 Октомври, 2019
0.0207

БУГАРСКА ШЛАКАНИЦА: Без македонски јазик во преговорите со ЕУ

Објавено во: Македонија 10 Октомври, 2019

Бугарската влада усвои документ во кој се дефинираат условите за преговори на Македонија со Европската унија, вклучително и желбата на Софија Скопје да престане да го користи терминот македонски.

Во исто време, бугарската влада го поддржа почетокот на разговорите меѓу Северна Македонија и Албанија со ЕУ, изјавувајќи дека одвојувањето на двата случаи ќе ја поткопа стабилноста во регионот.

Во однос на јазикот, Бугарија повикува да се користи изразот „службен јазик на Република Северна Македонија“, а доколку е потребно, секој пат се додава објаснување на македонскиот јазик - во согласност со Уставот на Република Северна Македонија.

Бугарија исто така побара да се укинат учебниците како „бугарскиот фашистички окупатор“ и да се рехабилитираат „сите жртви на комунизмот“.


Можеби ќе ве интересира

Заев: Oдговорност ќе треба да се преземе

Заев: Oдговорност ќе треба да се преземе

За Хан никој не е совршен, но мора да се работи

За Хан никој не е совршен, но мора да се работи

ЗАЕВ ПОБАРА ОДЛУКА СЕГА И ВЕДНАШ: На европските лидери им порача да бидат наши херои

ЗАЕВ ПОБАРА ОДЛУКА СЕГА И ВЕДНАШ: На европските лидери им порача да бидат наши херои

Бибер смета дека ако Македонија не добие датум, Србија и Косово ќе се обесхрабрат

Бибер смета дека ако Македонија не добие датум, Србија и Косово ќе се обесхрабрат

ЗА РЕЗЕРВИРАНОСТА НА ЕУ: Ромпуј кажа што да се направи за да бидеме пречекани со раширени раце

ЗА РЕЗЕРВИРАНОСТА НА ЕУ: Ромпуј кажа што да се направи за да бидеме пречекани со раширени раце

Македонско село со само двајца жители има 20.000 книги

Македонско село со само двајца жители има 20.000 книги

Пред Европската комисија се вее македонското знаме

Пред Европската комисија се вее македонското знаме

Весникот „Политико“ открива во кои околности Франција ќе го смени ставот за датумот

Весникот „Политико“ открива во кои околности Франција ќе го смени ставот за датумот

EКСКЛУЗИВНО: Кој влегува во игра за Клинички центар?

EКСКЛУЗИВНО: Кој влегува во игра за Клинички центар?