06 Март, 2021
0.0214

Царински гаранции за увоз за облагородување - компаниите да се јават до Развојна банка

Објавено во: Економија 22 Февруари, 2021

Во насока на олеснување и подобрување на условите за работа, посебно во време на пандемија, Развојната банка на Република Северна Македонија разви нов производ  - Царински гаранции за увоз за облагородување. Овие банкарски гаранции, пред се, се наменети за малите и средните претпријатија што работат увоз заради облагородување. Повеќе информации се достапни на следниов линк-

https://mbdp.com.mk/mk/garancii/carinski-garancii. Заинтересираните компании можат директно да се јават во Развојната банка на Северна Македонија.

Износот на гаранцијата зависи од кредитната способност на компанијата.

  Максимален износ:
  - до 15.375.000 МКД за мали и средни компании и
  - до 24.000.000 МКД за компании кои според Националната
    класификација на дејности спаѓаат во шифрите на дејности - 
    Ц/Б Преработувачка индустрија.

Можеби ќе ве интересира

Инвестицискиот циклус на „Макпетрол“ АД продолжува, реновирана и модернизирана бензинската станица во центарот на Тетово

Инвестицискиот циклус на „Макпетрол“ АД продолжува, реновирана и модернизирана бензинската станица во центарот на Тетово

БЕКТЕШИ СО СТУДЕН ТУШ ДО СМЕТКОВОДИТЕЛИТЕ: Тие бараа пролонгирање за завршните сметки до 31 март, власта ги одби

БЕКТЕШИ СО СТУДЕН ТУШ ДО СМЕТКОВОДИТЕЛИТЕ: Тие бараа пролонгирање за завршните сметки до 31 март, власта ги одби

Граѓани, компании и институции во осигурување вложиле 163,7 милиони евра

Граѓани, компании и институции во осигурување вложиле 163,7 милиони евра

Угостителите ги налутија музичарите: Зошто пејачите да не пеат со визири

Угостителите ги налутија музичарите: Зошто пејачите да не пеат со визири

Биткоинот „шпанско“ село за инвеститорите: Не знаат што е „блокчеин“, ниту „копање“ а купуваат криптовалути

Биткоинот „шпанско“ село за инвеститорите: Не знаат што е „блокчеин“, ниту „копање“ а купуваат криптовалути

Турци за 6,5 милиони евра ја купија фабриката за кабли во Неготино од банка и се пред добивање на субвенции

Турци за 6,5 милиони евра ја купија фабриката за кабли во Неготино од банка и се пред добивање на субвенции

Кој во „корона“ со речиси преполовена продажба направи профит од 8,3 милиони евра?

Кој во „корона“ со речиси преполовена продажба направи профит од 8,3 милиони евра?

Одговор од Бранко Азески, претседателот на Стопанската комора на Северна Македонија на објавата на ФБ профилот на Христијан Мицкоски

Одговор од Бранко Азески, претседателот на Стопанската комора на Северна Македонија на објавата на ФБ профилот на Христијан Мицкоски

ПОСКАПУВАЊЕ: Вакви цени на храната во светот немало 6 и пол години

ПОСКАПУВАЊЕ: Вакви цени на храната во светот немало 6 и пол години