25 Август, 2019
0.0253

Царовска не дава три пати поголема социјална помош за седење дома

Објавено во: Економија 18 Април, 2019

Мила Царовска, министерката за труд и социјална политика, денеска од Штип порача дека кога трикратно ќе се зголеми социјалната помош со новото законско решение, тие во меѓувреме ќе треба да работат општествено-корисни и јавни работи, односно да бидат активни на пазарот на труд и и да се квалификуваат.

Царовска најави дека законското решение ќе се донесе по изборите, а работоспособните социјални случаи ќе мора да се вклучат во активните мерки.

„Едната е во сферата на општествено корисната работа, а другата е доквалификација и едукација за специфични професии“ рече Царовска.

Таа смета дека со квалификувањето на социјално-загрозените ќе се пополнат оние неколку илјади сободни работни места кои ги бара пазарот на труд, односно работодавачите.

Според Царовска, на тој начин ќе се подобри општата економска слика на Македонија.


Можеби ќе ве интересира

Министерот за транспорт и врски ги повика градоначалниците да се подготват за секундарна гасификација

Министерот за транспорт и врски ги повика градоначалниците да се подготват за секундарна гасификација

Граѓаните скенираат фискални, но како ќе знаат колку пари треба да добијат назад?

Граѓаните скенираат фискални, но како ќе знаат колку пари треба да добијат назад?

Кој ќе седне во министерската фотелја за странски инвестиции?

Кој ќе седне во министерската фотелја за странски инвестиции?

ЕУ подготвува економски напад на САД: Ќе настрадаат гиганти како Фејсбук и Гугл

ЕУ подготвува економски напад на САД: Ќе настрадаат гиганти како Фејсбук и Гугл

За колку ќе пораснат пензиите

За колку ќе пораснат пензиите

ПРЕДЛОЖЕНА ЗА НАСЛЕДНИЧКА НА ТЕВДОВСКИ: Нина Ангелковска ќе управува со парите на граѓаните

ПРЕДЛОЖЕНА ЗА НАСЛЕДНИЧКА НА ТЕВДОВСКИ: Нина Ангелковска ќе управува со парите на граѓаните

Колку пари има во посредувањето за работа на брод?

Колку пари има во посредувањето за работа на брод?

Тркалезна маса на тема: „ВЛАДЕЕЊЕ НА ПРАВОТО КАКО ИМПЕРАТИВ ЗА СТАБИЛНИ И ПРЕДВИДЛИВИ УСЛОВИ ЗА ВОДЕЊЕ БИЗНИС“

Тркалезна маса на тема: „ВЛАДЕЕЊЕ НА ПРАВОТО КАКО ИМПЕРАТИВ ЗА СТАБИЛНИ И ПРЕДВИДЛИВИ УСЛОВИ ЗА ВОДЕЊЕ БИЗНИС“

Промени во органите на управување и раководење на Силк Роуд банка

Промени во органите на управување и раководење на Силк Роуд банка