26 Јули, 2021
0.0188

Цените ќе скокнат, се зголемува инфлацијата во еврозоната

Објавено во: Финансии 19 Јули, 2021

Цените ќе скокнат во наредниот период. 

По зголемувањето на стапката на инфлација пред неколку дена, ЕЦБ ќе ги разгледа упатствата за монетарната политика на следната седница, со цел зачувување на поволните услови за финансирање во економијата на еврозоната. По 18-месечна ревизија, монетарната власт во Франкфурт објави дека отсега натаму ќе се насочи на годишна стапка на инфлација од два проценти на среден рок, наместо да биде „блиску, но под два проценти“.

Шефицата на Европската централна банка (ЕЦБ), Кристин Лагард, објави дека јулската седница „ќе донесе интересни варијации и промени“. 

Таа за Блумберг посочи дека „во моментов не е време да се разговара за намалување на монетарната поддршка“.

Во светски рамки се очекува раст на цената на храната. 

Можеби ќе ве интересира

Растот на глобалните пазари на капитал и во вториот квартал од годината придонесе за одлични перформанси на фондовите со кои управува ВФП Фонд Менаџмент АД Скопје

Растот на глобалните пазари на капитал и во вториот квартал од годината придонесе за одлични перформанси на фондовите со кои управува ВФП Фонд Менаџмент АД Скопје

Србите бараат мајстори, ама и добро плаќаат

Србите бараат мајстори, ама и добро плаќаат