12 Декември, 2019
0.0172

Честичките од загаден воздух го оштетуваат мозокот?

Објавено во: Свет 14 Ноември, 2019

Ново истражување за првпат ги поврза наночестичките од загадениот воздух со карциномот на мозокот.

Ултраситните честички (УФП) се создаваат со согорување гориво, особено кај дизел-возилата, а поголемата изложеност значително ги зголемува шансите луѓето да добијат смртоносен карцином. Претходната работа покажа дека наночестичките можат да влезат во мозокот и дека можат да носат канцерогени хемикалии, вели Гардијан.

Ракот на мозокот е редок, а научниците пресметале дека зголемувањето на изложеноста на загадување, на пример, кога се селите од мирна градска улица во улица со густ сообраќај, доведува до плус еден случај на карцином на мозокот на секои изложени 100.000 лица.

Во истражувањето биле анализирани медицинските записи и изложеноста на загадување на 1,9 милиони возрасни Канаѓани од 1991 до 2016 година. Ваквите големи студии даваат цврсти докази, иако не и причинско-последична врска. Вајхентал вели дека поврзаноста што се гледа помеѓу ракот на мозокот и наночестичките е „изненадувачки постојана“, но затоа што ова е прва студија, важно е другите истражувачи да продолжат да истражуваат.

Во еден сеопфатен глобален преглед претходно во 2019 година беше заклучено дека загадениот воздух може да му наштети на секој орган и буквално на секоја клетка во човечкото тело.

 фото Википедија

Можеби ќе ве интересира

(ВИДЕО) Покрај редовниот бонус, овој шеф ги израдува вработените со плус 10 милиони за празниците

(ВИДЕО) Покрај редовниот бонус, овој шеф ги израдува вработените со плус 10 милиони за празниците

УШТЕ СЕ ТРАГА ПО ЛУЃЕТО: Шест луѓе загинаа при ерупцијата на Нов Зеланд

УШТЕ СЕ ТРАГА ПО ЛУЃЕТО: Шест луѓе загинаа при ерупцијата на Нов Зеланд

Познат е мотивот за масакрот во болница во Чешка

Познат е мотивот за масакрот во болница во Чешка

Може да се случи нова Сребреница, опоменува Путин

Може да се случи нова Сребреница, опоменува Путин

УШТЕ ЕДНА КАТАСТРОФА: Силен земјотрес го стресе Нов Зеланд

УШТЕ ЕДНА КАТАСТРОФА: Силен земјотрес го стресе Нов Зеланд

(ВИДЕО) Франција на нозе против Макрон: Штрајкови поради новата пензиска реформа

(ВИДЕО) Франција на нозе против Макрон: Штрајкови поради новата пензиска реформа

Убиецот од болницата во Острава се самоуби пред да го фати полицијата

Убиецот од болницата во Острава се самоуби пред да го фати полицијата

(ВИДЕО) НОВ ЗЕЛАНД УШТЕ ВО ШОК: Ерупцијата на вулканот како катастрофа во Чернобил

(ВИДЕО) НОВ ЗЕЛАНД УШТЕ ВО ШОК: Ерупцијата на вулканот како катастрофа во Чернобил

Пукање во болницата во Чешка, има шестмина мртви

Пукање во болницата во Чешка, има шестмина мртви