04 Јуни, 2020
0.0317

Чувствуваат ли граѓаните дека невработеноста се „топи“

Објавено во: Економија 16 Септември, 2019

Повторно се намали невработеноста во Македонија, покажуваат податоците кои ги објави Државниот завод за статистика месецов.

Се работи за нијанса во однос на претходниот квартал. Според податоците на Државниот завод за статистика, во второто тримесечје од 2019 година, имало 168.180 лица кои се невработени.

Стапката на невработеност изнесува 17.5 проценти. Во првиот квартал годинава невработеноста беше 17.8 проценти, односно без работи беа 171.329 луѓе.

20.7 проценти беше невработеноста во 2018 година. Статистички невработени има сè помалку, но граѓаните се со поделени мислења за тоа дали невработеноста се намалува.

„Јас како жител на Свети Николе не чувствувам дека нешто е сменето и дека има повеќе работа. Во мојот град нема работа, а нема ни народ. Сите бегаат првенствено за Германија, а потоа и за Италија, Швајцарија и други земји. Млад човек овде нема да најде работа, но и да најде со таа плата нема да опстане, ништо нема да направи затоа што цените се астрономски, ако цената на месото е иста како во Германија, а таму се заработуваат по 2.000 евра плата, овде 200 евра, направете споредба. Бројките покажуваат намалена невработеност, но дали луѓето се иселуваат, а при тоа веќе не се на евиденција на невработени и затоа доаѓаме во таква ситуација навистина не знам“, вели Катерина Николова од Свети Николе.

Така е на истокот, но и на западот од земјата не е лесно да се најде работа.

„Во Гостивар може да се  најде работа по бутици, колонијали, во трговскиот сектор претежно. Тој што сака да работи ќе најде работа, но во приватниот сектор. Не верувам дека невработеноста реално се намалила, туку народот се намалува“, вели Душанка Т. од Гостивар.

Од она што јас го забележувам, во Битола и порано и сега е тешко да се најде работа, вели сопственичка на дуќан.

„За младите нема многу избор, освен да бараат работа во Кромберг и Шуберт. Статистички можеби е намалена невработеноста, но во реалноста јас такво нешто не забележувам и тешко е во Битола да се најде работа“, додава оваа битолчанка.

Премиерот Зоран Заев во август на својот профил на Фејсбук објави дека за две години во земјава има нови 49.552 вработувања.

Сања Атанасовска

Можеби ќе ве интересира

Kaко Меркел ќе ја спаси Германија од корона кризата?

Kaко Меркел ќе ја спаси Германија од корона кризата?

ПАНДЕМИЈАТА СИ ГО НАПРАВИ СВОЕТО: Затворени вратите за работа во Германија и Австрија

ПАНДЕМИЈАТА СИ ГО НАПРАВИ СВОЕТО: Затворени вратите за работа во Германија и Австрија

НИЗ СКОПСКИТЕ МАРКЕТИ СНЕМА ЛЕБ - сите пазарат за карантинскиот викенд

НИЗ СКОПСКИТЕ МАРКЕТИ СНЕМА ЛЕБ - сите пазарат за карантинскиот викенд

НАЈГОЛЕМ ПАД ПО 1999: Европјаните помалку трошеле во април

НАЈГОЛЕМ ПАД ПО 1999: Европјаните помалку трошеле во април

НИКОЈ НЕ Е ИМУН НА КРИЗАТА: 50.000 Хрвати останаа без работа

НИКОЈ НЕ Е ИМУН НА КРИЗАТА: 50.000 Хрвати останаа без работа

ЕВН: Порамнети и корегирани сметки добиват корисниците, од 15 април броилата се отчитуваат

ЕВН: Порамнети и корегирани сметки добиват корисниците, од 15 април броилата се отчитуваат

ЗАБОРАВЕТЕ НА ЛЕТАЊЕ СО WIZZ AIR - тие што резервирале или ваучер или враќање на парите

ЗАБОРАВЕТЕ НА ЛЕТАЊЕ СО WIZZ AIR - тие што резервирале или ваучер или враќање на парите

Владата нема да дава дозволи за работа во текстилната и кожарската индустрија во Штип

Владата нема да дава дозволи за работа во текстилната и кожарската индустрија во Штип

КАКО ДА СЕ ЗАТВОРИЛЕ ТРИ ГОЛЕМИ ФАБРИКИ: За три месеци без работа останаа над 15 илјади луѓе

КАКО ДА СЕ ЗАТВОРИЛЕ ТРИ ГОЛЕМИ ФАБРИКИ: За три месеци без работа останаа над 15 илјади луѓе