18 Јануари, 2020
0.0152

Да се изгради гасно поврзување Струмица – Петрич, бараат македонските и бугарските бизнисмени

Објавено во: Економија 11 Декември, 2019

Итно да се изгради гасно поврзување Струмица – Петрич, бараат македонските и бизнисмените од соседна Бугарија. 

На тркалезната маса на која присуствуваше и премиерот Зоран Заев, бизнисмените го презентираа проектот на гасоводната интерконекција. Рекоа дека гасоводното поврзување е еден од наједноставните и најбрзите начини на поврзување на земјава со големите гасоводи (ТАП и ТАНАП), во регионот кои ја снабдуваат Европа со гас.

„Ние го подготвивме проектот и сега останува владите од двете земји да го забрзаат процесот. Потребно е да се формира заедничко претпријатие кое ќе знае како да го реализира проектот. Потоа реализацијата оди брзо бидејќи дневно се градат и по 10 километри гасовод. Премиере Заев вие веќе обезбедивте безбесност и сигурност за бизнисите, сега фокусирајте се на природната енергија. 2020 година која е прогласена за сина година во светот поради природните енергенци нека биде и година на природните енергенси во земјава“ – рече претседателот на Македонско Бугарската комора Кирил Лазаров.

Неговиот колега од Бугарско Македонската трговско индустриска комора, Пламен Павлов вели дека изградбата на гасниот интерконектор би чинела од 20 до 25 милиони евра, и би траела два до три месеци.

Можеби ќе ве интересира

ЛИДЕРИ ВО ЕВРОПА: Од 1 јануари го зголемија минималецот

ЛИДЕРИ ВО ЕВРОПА: Од 1 јануари го зголемија минималецот

ВЛАСТА СЕ ПОФАЛИ: Се вработиле скоро 60.000 луѓе

ВЛАСТА СЕ ПОФАЛИ: Се вработиле скоро 60.000 луѓе

ПРОФИТИРАА ОД КРИЗАТА ВО ИРАН: Од златото заработија 20 милиони долари

ПРОФИТИРАА ОД КРИЗАТА ВО ИРАН: Од златото заработија 20 милиони долари

Бизнисот бара долгорочна програма, Заев на средба кај Азески

Бизнисот бара долгорочна програма, Заев на средба кај Азески

ПОМАЛКУ ПЛАСТИКА: Швајцарски гигант вложува 1,8 милијарди евра во рециклажа

ПОМАЛКУ ПЛАСТИКА: Швајцарски гигант вложува 1,8 милијарди евра во рециклажа

Мобилната лабораторија за испитување на квалитет на горивата и натаму вон употреба

Мобилната лабораторија за испитување на квалитет на горивата и натаму вон употреба

УТРИНСКИ ФОКУС: Петоците да се работи до 13ч предлага ДУИ-изводливо или не?

УТРИНСКИ ФОКУС: Петоците да се работи до 13ч предлага ДУИ-изводливо или не?

Мила Царовска: Ниту еден синдикат не ми се пожали за исплатата на зголемената минимална плата

Мила Царовска: Ниту еден синдикат не ми се пожали за исплатата на зголемената минимална плата

ВОЈНОВИЌ: Триглав Осигурување нуди доброволно осигурување од малигни заболувања

ВОЈНОВИЌ: Триглав Осигурување нуди доброволно осигурување од малигни заболувања