16 Септември, 2019
0.0181

ДАЛЕКУ Е ЕВРОПА: Македонските и албанските возови се најбавни

Објавено во: Економија 11 Септември, 2019

Брзината на возовите на Балканот не може да се спореди со оние во Европа. 

Инфографикот изработен од „Смардарт“, покажува дека многу возови во ЕУ возат со брзина и до 250 км на час.

Албанските возови се најбавни во Европа, а македонските се малку подобри од нив, но побавни од другите. 

Хрватска има најбавни возови во Европската Унија, со просечна брзина од само 58,2 км на час, а единствените европски земји со побавна железница што не се во Европската Унија се Босна и Херцеговина (54,5 км на час), Србија ( 54,3 км на час), Македонија (53,1 км на час) и Албанија (27,6 км на час).


Најбрзите возови ги има Шпанија, и тие се движат со просечна брзина од 199,4 км на час, а потоа следува Франција со возови што возат со брзина од 195,9 км на час, додека зад нив е Италија со 169,9 км на час.

Во Австрија просечната брзина на возовите е 106,8 км на час.

Германските возови се движат со 141,6 км на час, а во Велика Британија 134,4 км на час.

Во Полска просечната брзина на возовите е 114 км на час, Грција 94 км на час, Унгарија 84 км на час, Бугарија 73 км на час, а во Словенија 72 км на час.

Француските брзи ТГВ електрични возови се најбрзи во Европа и можат да достигнат брзина од вртоглави 575 км на час, а германскиот воз „Трансрапид маглев“ достигнува брзина 500 км на час.

Можеби ќе ве интересира

ВЛАДАТА ЌЕ СЕ ЗАДОЛЖИ: Задутре се враќа долг

ВЛАДАТА ЌЕ СЕ ЗАДОЛЖИ: Задутре се враќа долг

Бензините од полноќ ќе имаат нова цена

Бензините од полноќ ќе имаат нова цена

УТРИНСКИ ФОКУС: Има ли шанси минималната плата да биде 16.000 денари

УТРИНСКИ ФОКУС: Има ли шанси минималната плата да биде 16.000 денари

„Тиквеш“ од продажба на вина и ракија ќе направи 28,8 милиони евра!

„Тиквеш“ од продажба на вина и ракија ќе направи 28,8 милиони евра!

Чувствуваат ли граѓаните дека невработеноста се „топи“

Чувствуваат ли граѓаните дека невработеноста се „топи“

КОИ СЕ ТИЕ: Четири дами ќе и помагаат на Ангеловска во работата со државната каса

КОИ СЕ ТИЕ: Четири дами ќе и помагаат на Ангеловска во работата со државната каса

ДОМИНИРААТ ДАМИ: Ова е екипата со која ќе работи новата министерка за финансии Ангеловска

ДОМИНИРААТ ДАМИ: Ова е екипата со која ќе работи новата министерка за финансии Ангеловска

Фадил Бајрами повторно именуван за вицегувернер на Народната банка

Фадил Бајрами повторно именуван за вицегувернер на Народната банка

Оправдана ли е причината на ЕСМ: До 4 милиони евра за субвенции на клими за граѓани од Кичево, Скопје, Битола и Тетово

Оправдана ли е причината на ЕСМ: До 4 милиони евра за субвенции на клими за граѓани од Кичево, Скопје, Битола и Тетово