20 Април, 2019
0.0184

Дали горештините или референдумот го „утепаа“ прометот со акции?

Објавено во: Финансии 12 Септември, 2018

Воздржаноста поради исходот од референдумот, но најмногу летните одмори го намалија тргувањето на берза во август годинава. Претходниот месец, ако се анализира само класичното тргување, вредноста на трансакциите остварени на берзата е најмала споредена со сите претходни седум месеци. Од берзата велат дека очекуваат размрдување во следниот период.

Во класично тргување, без блок трансакциите, во најжешкиот месец има купопродажба од само 252,6 милиони денари, најмалку споредено со претходните седум месеци. Најдобар бил јуни со 772,2 милиони денари, а втор најслаб месец по август е февруари со истргувани 319,4 милиони денари.

- Од секогаш е забележливо дека има стагнација при тргувањето со акции во месец август, тоа може да се забележи и во претходните години. Точно е дека август е најслаб месец од сите други што изминаа годинава и не смее да се заобиколи влијанието на референдумот. Сигурно има инвеститори што сакаат да почекаат, што не се сигурни дали да тргуваат кога има неизвесност со политичката ситуација, но тоа најдобро го знаат брокерите кои се во директен контакт со нив. Но, како единствена објективна причина останува летната пасивност што ја носи овој месец - велат од Македонска берза.

Од друга страна, дневното тргување во септември покажува нормализирање. Од сите досегашни работни денови во септември, се собира вкупна сума од 136,3 милиони денари. Вчера истргувани 33,3 милиони денари, односно најмногу од сите септемвриски денови, додека на 4 септември имало најмногу транскации - 123.Можеби ќе ве интересира

Друштвата се отвораат за инвеститори: Одобрени две јавни емисии на акции

Друштвата се отвораат за инвеститори: Одобрени две јавни емисии на акции

БЛУМБЕРГ ГИ ПОДРЕДИ: Ова се најсиромашните економии во светот за 2019

БЛУМБЕРГ ГИ ПОДРЕДИ: Ова се најсиромашните економии во светот за 2019

КОНФЛИКТНИ СИТУАЦИИ: Каде се крие драмата на работното место?

КОНФЛИКТНИ СИТУАЦИИ: Каде се крие драмата на работното место?

Тевдовски до Руфи Османи: Општините да го зголемат данокот на имот

Тевдовски до Руфи Османи: Општините да го зголемат данокот на имот

ЏЕК МА КОЈ ИМА ПАРИ ЗА УШТЕ 10 ЖИВОТИ: Работното време од 12 часа е благослов!

ЏЕК МА КОЈ ИМА ПАРИ ЗА УШТЕ 10 ЖИВОТИ: Работното време од 12 часа е благослов!

Како да дадете отказ од досадната работа и да ги следите соништата

Како да дадете отказ од досадната работа и да ги следите соништата