14 Декември, 2019
0.0191

Дали Пендаровски ќе ја почитува „Зелената заклетва“ - Загадувањето тема на Советот за безбедност

Објавено во: Македонија 15 Ноември, 2019

Македонскиот претседател Стево Пендаровски по повеќето прозивки од страна на граѓанските и невладините здруженија за заштита на животната средина одговори позитивно на барањата и вети дека темата за загадувањето ќе ја стави на агендата на Советот за безбедност. Тој при средбата со нивни претставници посочи на потребата од меѓусебна координација и целосна вклученост на сите надлежни органи. Исто така Претседателот изрази подготвеност да ги поддржи сите граѓански иницијативи што се во функција на надминување на овој проблем и да помогне во нивната комуникација со надлежните институции.

„Загадената животна средина не засега сите и затоа мора овој проблем да го решаваме преку соработка и поинтензивна меѓусебна координација. Од исклучително конструктивната средба со граѓанските организации произлегоа неколку иницијативи. Заштитата на животната средина ќе биде точка на Советот за безбедност кој ќе се одржи кон средината на декември. Стратегијата за одбрана ја враќам во постапка со цел во неа да се вметне точка за еколошка безбедност. Исто така ќе се заложам да се создаде национален фонд за заштита на животната средина, а во рамки на образовниот систем да се вметнат задолжителен број на часови преку кои учениците ќе ја сфатат важноста од здрава животна средина“ рече претседателот Пендаровски.

Фактор пред претседателските избори ја поведе иницијативата за „Зелена заклетва“ од страна на кандитите кои беа во трка за да се преселат на Вила Водно. Со заложбата на повеќе граѓански здруженија и активисти, кои ја изработија, кандидатите меѓу кои и Стево Пендаровски ја потпиша „Зелената заклетва“ дека ќе направи максимални напори за да се бори со загадувањето на животната средина во рамки на неговите надлежности, но и како „татко“ на нацијата.

„Загадувањето е проблем кој директно го засега секој од нас. Денеска ја потпишав „Зелената заклетва“, со која се заложувам дека загадувањето ќе го третирам како натпартиско прашање и заедно со сите засегнати страни, граѓаните и граѓанскиот сектор ќе поставиме стратегија до која сите ќе се придржуваме. Ќе воспоставам блиска соработка со земјите од регионот и меѓународните тела кои можат да придонесат за ефикасно решение на овој горлив проблем“ истакна Пендаровски овој април при потпишувањето на Зелената заклетва.

Пендаровски иако нема директни ингеренции во креирањето на буџетот за следната година посочи дека ќе се залага за зголемување на средствата за заштита на животната средина.

Според предлог буџетот за 2020 година кој е во собраниска процедура, за заштита на животната средина се предвидени 23,8 милиони евра. Од нив 3,7 милиони евра ќе се наменат за спречување на загадувањето, а остатокот се за управување со отпадоците и управување со отпадните води. Гледано процентуално 0,5% од целокупниот буџет се наменети за заштита на животната средина.

Барањето за вклучување на припадниците на армијата во еколошки патроли според врховниот командант не е изводливо бидејќи за внатрешниот ред и поредок се грижи полицијата. Од друга страна пак македонските војници својот придонес го даваат со расчистување на опожарени површини, засадување на дрвја, расчистување на отпад од речни корита, селекција на отпад, активна обука и едукација на персоналот за грижа за животната средина.


Х.С.

Можеби ќе ве интересира

ФОКУС НА ДЕНОТ: Oбид за киднапирање на ќерка на пратеник, не стивнуваат реакциите за јазикот

ФОКУС НА ДЕНОТ: Oбид за киднапирање на ќерка на пратеник, не стивнуваат реакциите за јазикот

Расте отпорот кон корупцијата, но исто така и песимизмот

Расте отпорот кон корупцијата, но исто така и песимизмот

За Пендаровски македонскиот јазик е факт, додека Ангелов кажа кој е официјалниот став на Софија

За Пендаровски македонскиот јазик е факт, додека Ангелов кажа кој е официјалниот став на Софија

На ќерка ми три пати и наредиле да влезе во автомобилот - кои се двајцата што го вознемирија семејството на пратеникот

На ќерка ми три пати и наредиле да влезе во автомобилот - кои се двајцата што го вознемирија семејството на пратеникот

Меѓународен семинар за македонски јазик до БАН: Недолично е да се негира македонистиката

Меѓународен семинар за македонски јазик до БАН: Недолично е да се негира македонистиката

Заев: Петте илјади амандмани и ако се од ДУИ - се „ту мач“, ќе анализираме колку е одржлива коалицијата

Заев: Петте илјади амандмани и ако се од ДУИ - се „ту мач“, ќе анализираме колку е одржлива коалицијата

Претседателот на Судскиот совет смета дека Законот за јазиците е неприменлив

Претседателот на Судскиот совет смета дека Законот за јазиците е неприменлив

Амандманите на ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ биле носени со вилушкар

Амандманите на ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ биле носени со вилушкар

Одгледувачите на канабис ги молат пратениците - побрзајте со законот, трупаме загуби

Одгледувачите на канабис ги молат пратениците - побрзајте со законот, трупаме загуби