25 Март, 2018
0.0649

ДАЛИ ВЛАДАТА ЌЕ РЕАГИРА: Извршителите со ќар до небо, граѓаните во долгови до гуша!

Објавено во: Економија 18 Септември, 2017

Трошоците што граѓаните ги плаќаат во постапките се енормни, и затоа, граѓанските организации бараат нивно намалување. Проблемот е што некогаш и за минимална сума долг потоа се враќаат огромни износи доколку случајот заврши пред извршител. Едно од ветувањата на актуелната Влада, во предизборната кампања на последните парламентарни избори беше дека ќе следуваат законски измени со кои трошоците за извршителите ќе бидат намалени.  

„Ќе го намалиме надоместокот за извршителите и за должниците кои се социјални случаи, извршувањетоќе биде без наплата на извршителска тарифа. Ќе воведеме ограничувања според кои судските такси и трошоци нема да можат да бидат повисоки од 20% од спорот, а кумулативот на каматите нема да смее да биде повисок од висината на главнината, за сите семејства чии просечен месечен приход е понизок од една просечна месечна плата, се наведува во програмата на СДСМ.

Извршителската дејност беше воведена пред десет години. Оттогаш досега, тие од граѓаните успеале да наплатат долг од 830 милиони евра. Само во 2015 година, од кога датира последниот извештај на Комората на извршители, поднесени се 352  претставки за работата на извршителите. Најголемиот дел од претставките се поднесени токму од должниците. Сепак, претставките против извршителите најчесто се констатира дека се без основа.

Дополнително, Комората на извршители смета дека процентот на поднесени претставки за работата на извршителите е низок со оглед на бројот на примени предмети, што во 2015 годин изнесувале околу 154 илјади.  

Но, извршителската дејност  очигледно е вносна, ако се земат во предвид, приходите и добивките што тие ги имаат. Па така, само минатата година, на сметките на десетте извршители со најголеми приходи се слеале близу 4 милиони евра, додека пак истите десет извршители заработиле 1,1 милиони евра.

Извршителот, Гордан Станковиќ минатата година имал приходи од околу 600.000 евра. Пријавил расходи од околу 330 илјади евра, од кои околу 100 илјади евра се за бруто плати за вработените.  

По што, добивката на извршителот Станковиќ за лани изнесува 267 илјади евра.  

Зоран Петрески, кој до неодамна беше претседател на Комората на извршители, лани имал приходи од 503 илјади евра. Расходите изнесувале 276 илјади евра, од кои за бруто плати на вработените се потрошени околу 61 илјади евра. Со тоа на извршителот Петрески заработил 227 милиони евра.  

Извршителката Снежана Андреевска, минатата година имала приходи од 415 илјади евра, а пријавила расходи од 368 илјади евра, од кои за бруто плати на вработените се платени 85 илјади евра. Со тоа, на Андреевска и останале како добивка 47 илјади евра.

Гордана Џутеска, извршител од Струга минатата година имала приходи од околу 380 илјади евра. Расходите што ги пријавила изнесувале 197 илјади евра, од кои за исплата на бруто плати за вработените се потрошени 48 илјади евра. Со ова како заработка на Џутеска и останале 184 илјади евра.

Андреја Буневски, извршител од Скопје минатата година имал приходи од околу 377.700 евра. Пријавил расходи од 377.500 евра, од кои најголемиот дел се во ставката други расходи, додека за бруто плати за вработените потрошил 33 илјади евра. Со вака прикажаните трошоци на Буневски му останале како добивка само 200 евра.  

Извршителката Фанија Каламатиева имала приходи од 352.700 евра. Но, пријавила расходи од 320.500 евра, од кои најголемиот дел се во ставката други расходи, додека за бруто плати се исплатени околу 50 илјади евра. Со тоа, на Каламатиева лани пријавила дека имала добивка од 32.200 евра.

Даница Страчкова, извршител од Скопје лани имала приходи од 344.400 евра. Пријавила расходи од 262.100 евра, од кои за исплата на бруто плата за вработените 78 илјади евра. Со тоа како добивка на Страчкова и останале 82.300 евра.

Извршителката Весна Јакимовска од Гостивар, лани имала приходи окколу 298 илјади евра. Како расходи е пријавена сума од 236.500 евра, од кои за бруто плати за вработените се исплатени 83 илјади евра. Со тоа, Јакимовска, како добивка минатата година имала сума од 62.000 евра.

Магдалена Симовска Давидовиќ извршител од Скопје 260.700 евра. Имала расходи од 144.700 евра, од кои за бруто плати за вработените е потрошена сума од 41.500 евра. Така, на Давидовиќ и останала како добивка сума од  116.000 евра.

Извршителот од Квадарци Љупчо Јованов минатата година имал приходи од 252.000 евра. Како расходи пријавил сума од 163.900 евра, од кои за бруто плата на вработените се платени 42.700 евра. Со тоа, добивката на Јованов за минатата година изнесува 88.000 евра. 

Можеби ќе ве интересира

Асанж со жесток напад врз Марк Цукерберг - Бришете Facebook

Асанж со жесток напад врз Марк Цукерберг - Бришете Facebook

Ќе остане ли Македонија без гувернер се до нови претседателски избори?

Ќе остане ли Македонија без гувернер се до нови претседателски избори?

Владата еднострано ќе го раскине договорот за концесија на „Казандол“

Владата еднострано ќе го раскине договорот за концесија на „Казандол“

МЕПСО ги гаси светлата на „Часот на планетата Земја“

МЕПСО ги гаси светлата на „Часот на планетата Земја“

За прв пат се лета директно од Европа до Австралија

За прв пат се лета директно од Европа до Австралија

Криптовалутата ПЕТРО ќе се конвертира во руски Рубљи

Криптовалутата ПЕТРО ќе се конвертира во руски Рубљи

СНЕЖАНА ДЕНКОВСКА: Имаме недостиг на работна сила за сите занаети иако имаме голем број невработени

СНЕЖАНА ДЕНКОВСКА: Имаме недостиг на работна сила за сите занаети иако имаме голем број невработени

За СДСМ растот на платите е потврда за нивните мерки, ВМРО-ДПМНЕ го тврди спротивното

За СДСМ растот на платите е потврда за нивните мерки, ВМРО-ДПМНЕ го тврди спротивното

Кој е најатрактивниот банкарски депозит по видување во Македонија?

Кој е најатрактивниот банкарски депозит по видување во Македонија?