06 Јуни, 2020
0.0588

Декларација за спроведување на четирите „слободи“ на ЕУ во земјите од Западен Балкан

Објавено во: Мои пари 16 Октомври, 2019

Заедничка Декларација за спроведување на четирите темелни „слободи“ на ЕУ во земјите од регионот на Западен Балкан беше донесена на состанокот што се одржа во Нови Сад, на 11 октомври 2019 година, меѓу премиерот на Република Северна Македонија, Зоран Заев, претседателот на Република Србија, Александар Вучиќ и премиерот на Република Албанија, Еди Рама.

Декларацијата претставува заложба за што побрзо и поефикасно формирање на Регионална економска област (РЕО) во Западен Балкан 6 како што е предвидено со повеќегодишниот Акциски план усвоен на Самитот на премиерите на Западен Балкан во Трст, во јули 2017 година, како дел од Берлинскиот процес, заснована на сеопфатност и на принципите на ЕУ за четирите „слободи“: слободно движење на стоки, услуги, луѓе и капитал. Со Декларацијата, претседателите изразија подготвеност за зајакнување на регионалната соработка за генерирање економски развој, намалување на невработеноста, борба против илегалната миграција, борба против транснационалниот организиран криминал и подобрување на социјалната благосостојба на граѓаните, како и за зголемување на трговијата, инвестициите и вработувањето во регионот на ЗБ6.

Во очекување на членството во ЕУ, на регионот му е потребно значително зајакнување и раст, што може да се постигне само со заедничка заложба и имплементација на меѓународните договори во земјите од регионот. Потребна е посилна политичка посветеност за да се создадат соодветни услови за повисоки и поодржливи нивоа на економски раст. Целосното и слободно движење на стоки, услуги, капитал и работна сила низ целиот регион е најдобриот начин за мал регион како ЗБ 6  да генерира раст во брзо движечката, глобална економија. Овој подвиг ќе собере приближно 20 милиони луѓе на заеднички и обединет пазар, преку подобрување на животниот стандард низ целиот регион, обезбедување можности за граѓаните и подготовка на целиот регион за членство во ЕУ и за подобро утре.

Трите страни едногласно се обврзаа да работат на отстранување на граничните проверки и другите пречки за слободно движење во регионот што е можно поскоро, не подоцна од 2021 година. Луѓето да можат да патуваат низ регионот со валидна лична карта и да се овозможи да бидат во состојба да работат каде било во регионот, откако ќе бидат квалификувани на едно место, односно во една од земјите на ЗБ 6, а  дипломите да бидат признаени низ целиот регион. На политичко ниво, потребно е земјите од ЗБ 6 да ја интензивираат соработката против транснационалниот организиран криминал и да си помогнат едни на други во одговор на итни случаи, како што се, на пример, природните непогоди.

Тројцата претседатели ги повикаа своите колеги од останатите земји од Западен Балкан да ја прифатат и да се приклучат кон оваа суштински важна иницијатива за обединување на регионот и побрзо приклучување кон Европската унија. Со цел подетално разгледување на можностите за соработка и креирање видливи решенија за отворените прашања, претседателите најавија повторна средба во Охрид, на 10 ноември 2019 годинЦелата декларација може да ја прочитате тука.

Можеби ќе ве интересира

Веро викендов со достава на производи до дома во Скопје и Тетово

Веро викендов со достава на производи до дома во Скопје и Тетово

Матурантката Хана Селмани ќе учи на Њујорк универзитетот во Абу Даби со целосна стипендија

Матурантката Хана Селмани ќе учи на Њујорк универзитетот во Абу Даби со целосна стипендија

ПРОДОЛЖУВА ГОЛЕМА ХУМАНИТАРНА АКЦИЈА НА АСОЦИЈАЦИЈАТА НА ПРИРЕДУВАЧИ НА ИГРИ НА СРЕЌА – АПИС

ПРОДОЛЖУВА ГОЛЕМА ХУМАНИТАРНА АКЦИЈА НА АСОЦИЈАЦИЈАТА НА ПРИРЕДУВАЧИ НА ИГРИ НА СРЕЌА – АПИС

СУПЕР ОНЛАЈН ПОПУСТ ДО 50% ОД 5-7 ЈУНИ

СУПЕР ОНЛАЈН ПОПУСТ ДО 50% ОД 5-7 ЈУНИ

ЗАПОЧНА ГОЛЕМА ХУМАНИТАРНА АКЦИЈА НА АСОЦИЈАЦИЈАТА НА ПРИРЕДУВАЧИ НА ИГРИ НА СРЕЌА – АПИС

ЗАПОЧНА ГОЛЕМА ХУМАНИТАРНА АКЦИЈА НА АСОЦИЈАЦИЈАТА НА ПРИРЕДУВАЧИ НА ИГРИ НА СРЕЌА – АПИС

Дали полициските службеници ги казнуваат колегите кога ќе прекршат закон!?

Дали полициските службеници ги казнуваат колегите кога ќе прекршат закон!?

Нов Битолски сладолед: Полн млечен вкус збогатен со 10 витамини

Нов Битолски сладолед: Полн млечен вкус збогатен со 10 витамини

HalkEco Хронометар 10KM ќе се трча со примена на мерки за заштита од коронавирусот

HalkEco Хронометар 10KM ќе се трча со примена на мерки за заштита од коронавирусот

Д-р Филип Станковиќ – научник од Македонија кој работи на развој на иновативни производи во тутунската индустрија

Д-р Филип Станковиќ – научник од Македонија кој работи на развој на иновативни производи во тутунската индустрија