24 Октомври, 2020
0.0245

Десет милиони евра од државата како гаранции за кредити на фирмите

Објавено во: Економија 18 Септември, 2020

Министерството за финансии веќе го разгледала прашањето и планира 10 милиони евра да ги обезбеди за гаранции на кредити за домашните компании. Гаранцијата ќе ја дава Банката за развој на Македонија, ова го најави министерот за финансии Фатмир Бесими кој денеска беше во Стопанската комора каде ги слушаше барањата на домашните и странските компании. Бесими вака одговори на констатацијата на Зоран Јовановски, главен сосветник на Управниот одбор на Стопанската комора за економски прашања кој рече дека потребна е мерка која би вклучувала државна гаранција за комерцијални кредити преку комерцијалните банки. За таква мерка веќе било дискутирано кога беше дефиниран третиот пакет економски мерки за помош од Ковид кризата. 

„Со реализацијата на ваквата мерка значително би се олеснила кредитната активност на банките, што е исклучителено важно во услови на постоење на висок степен на неизвесност и кредитен ризик. Исто така дискусиите за третиот пакет интервентни мерки вклучуваа и гарантна шема преку Развојната банка во смисла на гаранции за обезбедување на царинскиот долг, рече Јовановски.

Бесими рече дека министерството за финансии со 10 милиони евра ќе гарантира неколкукратно повисоки суми на кредити за малите и за средни претпријатија

„Гарантната шема ќе оди преку Развојната банка, додека средствата ќе се пласираат преку комерцијалните банки. Со оваа мерка ќе се подобри ликвидноста на компаниите, ќе се олесни можноста за реализација на тековните активности, но и ќе се поттикне инвестициската активност, што е суштинска за раздвижување и ревитализација на економијата, рече Бесими.

А.Т.

Можеби ќе ве интересира

Кавадарци се задолжува кај домашна деловна банка за изградба на градскиот пазар

Кавадарци се задолжува кај домашна деловна банка за изградба на градскиот пазар

Владата прифаќа да им плати три кирии на ноќните клубови

Владата прифаќа да им плати три кирии на ноќните клубови

(ФОТО) Ресторанот „Аурора“ на Козјак започна со работа

(ФОТО) Ресторанот „Аурора“ на Козјак започна со работа

Муареми: Финансиската полиција го истражува пропаѓањето на Еуростандард банка

Муареми: Финансиската полиција го истражува пропаѓањето на Еуростандард банка

Николоски: Собранието нема да стаса, нема да има субвенции на плати за октомври

Николоски: Собранието нема да стаса, нема да има субвенции на плати за октомври

Ковачевски: Мерките за граѓаните и стопанството не се задоцнети

Ковачевски: Мерките за граѓаните и стопанството не се задоцнети

Детали: Кога се аплицира и кој ќе добива субвенции за плати

Детали: Кога се аплицира и кој ќе добива субвенции за плати

Нова владина одлука: Електронски наместо хартиени фактури

Нова владина одлука: Електронски наместо хартиени фактури

Се намалува ДДВ за храна и пијалоци во ресторани и сендвичарници

Се намалува ДДВ за храна и пијалоци во ресторани и сендвичарници