15 Јули, 2020
0.0459

Дескоска до судиите: Барате само пари, а не го осудувате криминалот во ваши редови

Објавено во: Македонија 15 Ноември, 2019

Рената Десковска, министерката за правда, денеска најави дека со меѓународните партнери ќе започне ветинг во правосудството и денешниот протест на судската администрација за неисплатени додатоци на плата коментираше дека во оваа власт вработените се гласни само кога станува збор за делење на пари.

„Министерството за правда ја почитува независноста на буџетот на судовите, но зачудува начинот на исплата која се врши линеарно кај сите судии, иако не постојат основи за зголемување на додатоците да се врши секогаш кај сите подеднакво. Денешниот протест е гласност и конфликт за пари. А кај нив нема став зошто судството е со најниска доверба во јавноста кога има застарување на гонење на судски постапки. Очекувавме реакција од судиите и судската администрација за ова“ рече Десковска.

Со тоа таа го осуди линеарното делење на додатоци на плата и кај судиите и кај судските службеници преку Судскиот буџетски совет.

„Видовме за случајот со видео-клипот на социјалните мрежи во кој се тргува со судски предмети од страна на вработен во судска администрација. Судски доставувачи возат подобри автомобили од судии. Слушаме за бизнис-зделки меѓу судии, обвинители и адвокати. Вработените треба да помогнат во отфрлување на криминалот. Гласни се само кога станува збор за делење пари“, наведе Десковска.

Очекува Ддржавната комисија за спрелување на корупцијата да почне сериозна постапка за проверка на анкетните листови на судиите и да се искористи можноста преку увид во имотната состојба да започне ветингот.

Во тој контекст Дескоска го спомена и случајот со бегството на Игор Спасов, кој според министерката, е пуштен од судија во судска постапка.

- Тоа се прашања кои фрустрираат и очекувам судството и синдикатите да ги отворат тие прашања, наведе таа.

Можеби ќе ве интересира

ЈО: Со автомобил растурале флаери во Дебреше

ЈО: Со автомобил растурале флаери во Дебреше

Очекувајте локален дожд попладне

Очекувајте локален дожд попладне

ДИК: До 9 часот излезноста е 5.19 отсто

ДИК: До 9 часот излезноста е 5.19 отсто

МОСТ: Сите гласачки места се навреме отворени

МОСТ: Сите гласачки места се навреме отворени

Гласањето се одвива во демократска атмосфера

Гласањето се одвива во демократска атмосфера

СОСТОЈБА НА ПАТИШТА: Eве како е денес на граничните премини

СОСТОЈБА НА ПАТИШТА: Eве како е денес на граничните премини

Денеска е неработен ден за сите граѓани

Денеска е неработен ден за сите граѓани

Колку избирачи гласаа вчера?

Колку избирачи гласаа вчера?

Доколку има повреда на избирачкото право, пријавете

Доколку има повреда на избирачкото право, пријавете