06 Јули, 2020
0.0517

ДОБРА ВЕСТ ЗА СЛОВЕНЦИТЕ: Им пораснале просечните плати

Објавено во: Економија 13 Јануари, 2020

Просечната нето плата во Словенија  во октомври лани била 1.122 евра. 

Тоа е номинално повеќе за 1,6 отсто, а реално за 1,5 отсто во однос на претходниот месец.

Словенечката плата за октомври на годишно ниво пораснала за 3,3 отсто номинално.

Просечната нето плата во приватниот сектор е поголема за 2,3 проценти во однос на септември и 0,4 проценти во јавниот сектор.

Највисока нето плата од 1.593 евра е исплатена во индустријата за снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација, а најниска во административните и помошните услужни дејности, 814 евра.

Податоци за септември лани, покажаа дека Словенија е лидер на Балканот, а Македонија е на дното по просечна плата. 

Во август 2019 година исто така е регистриран раст на просечната плата во Словенија. 

За споредба, просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во октомври 2019 година, во Македонија била  25.726 денари.

Можеби ќе ве интересира

Забавени се нарачките за германските фабрики

Забавени се нарачките за германските фабрики

СЕВЕРНА И ЈУЖНА АМЕРИКА ЌЕ БИДАТ НАЈПОГОДЕНИ: Пандемијата ќе „скрати“ 400 милиони работни места

СЕВЕРНА И ЈУЖНА АМЕРИКА ЌЕ БИДАТ НАЈПОГОДЕНИ: Пандемијата ќе „скрати“ 400 милиони работни места

Скокнаа цените на угостителските услуги, но има еден исклучок

Скокнаа цените на угостителските услуги, но има еден исклучок

ЗАКАНА ЗА ЕКОНОМИЈАТА: Германија ќе достигне невработеност од 10 отсто?

ЗАКАНА ЗА ЕКОНОМИЈАТА: Германија ќе достигне невработеност од 10 отсто?

Чудно толкување на Град Скопје: Нема илјада евра субвенција за инвертер ако си се греел претходно на струја

Чудно толкување на Град Скопје: Нема илјада евра субвенција за инвертер ако си се греел претходно на струја

Сугарески: Тоа што го мислам за Охрид, го мислам и за Струга

Сугарески: Тоа што го мислам за Охрид, го мислам и за Струга

Дел од граѓаните уште немаат одговори на приговорите, од Финансии уверуваат - сите што заслужуваат, картичката ќе ја добијат до 18 јули

Дел од граѓаните уште немаат одговори на приговорите, од Финансии уверуваат - сите што заслужуваат, картичката ќе ја добијат до 18 јули

Од утре нови цени на горивата

Од утре нови цени на горивата

Спасовски најави платежни картички и за пензионерите и за стечајните работници

Спасовски најави платежни картички и за пензионерите и за стечајните работници