21 Септември, 2019
0.0219

ДОШЛЕ ПО РАБОТА: Се создаде бразилска колонија во регионот?

Објавено во: Економија, Балкан 22 Мај, 2019

Меѓу оние кои добиле престој и дозвола за работа во Задарската жупанија се граѓани на Индија, Филипини и Тајланд. 

Задарската полициска управа добила 2.500 барања за дозволи за работа и престој годинава, а најбројни се граѓаните на БиХ, Косово, Србија, Албанија и Украина. 

Досега се издадени 1.235 дозволи, а другите се во фаза на решавање. 

Оваа година одбиени се шест барања и тоа заради неисполнети услови. 

Во околината на Задар има и Бразилци кои работат на различни позиции. 

Статистиката покажува дела на подрачје на Задар без работа се 2.252 луѓе. 

Можеби ќе ве интересира

Димковски: Со конкретни мерки, промоција и поддршка на извозот го развиваме органското производство

Димковски: Со конкретни мерки, промоција и поддршка на извозот го развиваме органското производство

13 милиони евра од ЕБОР за побрз и полесен транспорт

13 милиони евра од ЕБОР за побрз и полесен транспорт

Ова се топ пет професии со највисоки плати во земјава

Ова се топ пет професии со највисоки плати во земјава

СТАТИСТИКАТА ПОКАЖА: Се зголемила просечната плата во Македонија

СТАТИСТИКАТА ПОКАЖА: Се зголемила просечната плата во Македонија

Почитувањето на човековите права е обврска на државата и на сите сопственици на бизниси, менаџери(-ки) и вработени

Почитувањето на човековите права е обврска на државата и на сите сопственици на бизниси, менаџери(-ки) и вработени

Анѓушев: Се чека согласност на сите за минималната плата

Анѓушев: Се чека согласност на сите за минималната плата

ЌЕ ВАЖИ ЗА ЖЕНИ СО 60 И МАЖИ СО 62 ГОДИНИ: Ќе работат по 6 часа

ЌЕ ВАЖИ ЗА ЖЕНИ СО 60 И МАЖИ СО 62 ГОДИНИ: Ќе работат по 6 часа

Арцелор Митал стана дел од Либерти Стил на моќната ГФГ Алијансата

Арцелор Митал стана дел од Либерти Стил на моќната ГФГ Алијансата

Фондот за иновации првично одреди на кои 30 апликанти ќе им даде 5 милиони евра

Фондот за иновации првично одреди на кои 30 апликанти ќе им даде 5 милиони евра