14 Јули, 2020
0.0240

Драматични прогнози за потрошувачката на нафта во иднина

Објавено во: Економија 14 Ноември, 2019

Потрошувачката на нафта може двојно да се намали до 2050 година.

Се предвидува раст на побарувачката на нафта од 96,9 милиони барели дневно во 2018 година до 106,4 милиони барели дневно до 2040 година.

Најголем раст на потрошувачка на нафта се очекува во Индија, Блискиот Исток и Африка, стои во најновиот извештај на МЕА насловен „Светскa енергетскa перспектива 2019″.

Потрошувачката на нафта на глобално ниво до 2050 година може двојно да се намали, доколку се исполнат прокламираните енергетски цели на ОН и Парискиот договор. Ова се наведува во најновиот извештај на Меѓународната енергетска агенција (МЕА).

Но, сценариото за одржлив развој во кое се пресметани успешно реализирани енергетски цели на ОН и Парискиот договор за намалување на издувните гасови, предвидува побарувачката на нафта до 2040 година да се намали до 66,9 милиони барели дневно, а до 2050 година да се преполови, до 50 милиони барели дневно.

Можеби ќе ве интересира

Колку пари има во гробарскиот бизнис?

Колку пари има во гробарскиот бизнис?

За пет месеци ни легнале над 102 милиони евра од брз трансфер на пари

За пет месеци ни легнале над 102 милиони евра од брз трансфер на пари

СО МАСКА И НА ПЛАЖА И САМО 15 ГОСТИ НА 100 МЕТРИ КВАДРАТНИ - угостителите се жалат, нема да се исплати

СО МАСКА И НА ПЛАЖА И САМО 15 ГОСТИ НА 100 МЕТРИ КВАДРАТНИ - угостителите се жалат, нема да се исплати

ЗАГРОЗЕНИ СЕ НАЈМАЛКУ 5.000 РАБОТНИ МЕСТА: Ја живееме најлошата туристичка година во една деценија

ЗАГРОЗЕНИ СЕ НАЈМАЛКУ 5.000 РАБОТНИ МЕСТА: Ја живееме најлошата туристичка година во една деценија

Лани 280 милиони денари за одржување на системот за пренос на гас во Македонија

Лани 280 милиони денари за одржување на системот за пренос на гас во Македонија

ЗА КАФУЛИЊА И РЕСТОРАНИ: Се укинуваат ограничувањата за седење на две лица на една маса

ЗА КАФУЛИЊА И РЕСТОРАНИ: Се укинуваат ограничувањата за седење на две лица на една маса

Пандемијата остави 147 милиони луѓе без работа

Пандемијата остави 147 милиони луѓе без работа

РАСТЕ БРОЈОТ НА ЗАРАЗЕНИ, ПАЃА ЦЕНАТА НА НАФТАТА: Барел се тргува за помалку од 40 долари

РАСТЕ БРОЈОТ НА ЗАРАЗЕНИ, ПАЃА ЦЕНАТА НА НАФТАТА: Барел се тргува за помалку од 40 долари

Во Дубровник двојно поевтино од лани, но туристи нема

Во Дубровник двојно поевтино од лани, но туристи нема