06 Февруари, 2023
0.0269

ДРАМАТИЧНО ЗГОЛЕМУВАЊЕ НА ОСНОВНАТА КАМАТА - одеднаш скокна за 0,75 поени и достигна 4,25 отсто

Објавено во: Финансии 16 Ноември, 2022

Добивај вести на Viber

НБМ драматично ја зголеми основната камата. Таа сега дојде до ниво од 4,25 отсто. Или, централната банка во само еден наврат ја зголемува каматата за 0,75 процентни поени.

НБМ ова го прави поради високата инфлација, но после ова, дефинитивно е јасно дека банкарите ќе мора да ги зголемат нивните камати на кредитите, но и да го затегнат кредитирањето. 

А со оваа мерка НБМ сака и да го зголеми штедењето во домашната валута - денарот.

„На седницата на Комитетот беше одлучено каматната стапка на благајничките записи да се зголеми за 0,75 п.п. до нивото од 4,25 отсто. Понудата на благајнички записи на редовната аукција е непроменета и изнесува 10 милијарди денари. Согласно со зголемувањето на основната каматна стапка, зголемени се и каматните стапки на кредитот преку ноќ, расположливите депозити преку ноќ и на седум дена, исто така за по 0,75 п.п.  Исто така, на седницата одржана на 14 ноември, Советот на Народната банка донесе одлука за промена на стапките на задолжителна резерва на банките, заради натамошно стимулирање на штедењето во домашна валута. Измената на овој инструмент, којашто е четврта по ред оваа година, опфаќа зголемување на стапката на задолжителна резерва на банките за обврските во странска валута од 18% на 19%. Зголемен е и делот од задолжителната резерва во странска валута којшто банките го исполнуваат во евра, од 75% на 77%, со што се зајакнува ефектот од промената во овој инструмент. Се очекува дека со мерката ќе се засилат започнатите промени во каматната политика на банките и дека банките ќе понудат поповолни камати за сите категории денарски депозити, придонесувајќи за посилен раст на штедењето во домашна валута. Истовремено, со оваа промена би се придонесло за оптимално управување со ликвидноста.

Со овие промени, Народната банка го задржува континуитетот на затегнување на монетарната политика користејќи поширок сет монетарни инструменти, коешто започна уште од крајот на минатата година, заради одржување на стабилноста на девизниот курс и на среднорочната ценовна стабилност.Уште минатата година Народната банка преку интервенции на девизниот пазар и други инструменти активно управуваше со ликвидноста. Од април па наваму постојано се зголемува основната каматна стапка, а дополнително се направени промени и кај депозитите преку ноќ и на седумдневните депозити. Ваквата монетарна поставеност е поддржана и зајакната и со неколкуте промени кај инструментот задолжителна резерва насочени кон намалување на евроизацијата, како и со системски мерки, односно со воведување противцикличен заштитен слој на капиталот од 0,5%, со што дополнително се јакнат заштитните механизми во банкарскиот систем“, се вели во соопштението од НБМ.

Можеби ќе ве интересира

АЗИСКИ ПАЗАРИ: Индексите паднаа, се стравува од натамошните потези на ФЕД

АЗИСКИ ПАЗАРИ: Индексите паднаа, се стравува од натамошните потези на ФЕД

ПРЕМИЕРОТ ОТКРИ КАКО ЌЕ СЕ ПРЕСМЕТУВА ДАНОКОТ НА СОЛИДАРНОСТ - еве што треба да знаат компаниите што имале високи профити

ПРЕМИЕРОТ ОТКРИ КАКО ЌЕ СЕ ПРЕСМЕТУВА ДАНОКОТ НА СОЛИДАРНОСТ - еве што треба да знаат компаниите што имале високи профити

БАНКИТЕ ДА ДАВААТ МНОГУ ПОВЕЌЕ ПОДАТОЦИ ОД ДОСЕГА, А И ДОБРО ДА ИМ ГИ ЗНАЕМЕ РИЗИЦИТЕ - Народна банка ги „стега“ правилата

БАНКИТЕ ДА ДАВААТ МНОГУ ПОВЕЌЕ ПОДАТОЦИ ОД ДОСЕГА, А И ДОБРО ДА ИМ ГИ ЗНАЕМЕ РИЗИЦИТЕ - Народна банка ги „стега“ правилата

ПЕТ ПРАШАЊА ЗА ЕВРОПСКАТА ЦЕНТРАЛНА БАНКА - утре повторно нови камати, пазарите стануваат се понетрпеливи

ПЕТ ПРАШАЊА ЗА ЕВРОПСКАТА ЦЕНТРАЛНА БАНКА - утре повторно нови камати, пазарите стануваат се понетрпеливи

Која е тајната формула на менаџерите на ТТК Банка? Добивката порасна 36 отсто

Која е тајната формула на менаџерите на ТТК Банка? Добивката порасна 36 отсто

ПОЛЕКА, НО СИГУРНО: КРЕДИТИТЕ СТАНУВААТ СЕ ПОСКАПИ - новите заеми опасно се доближуваат до пет отсто

ПОЛЕКА, НО СИГУРНО: КРЕДИТИТЕ СТАНУВААТ СЕ ПОСКАПИ - новите заеми опасно се доближуваат до пет отсто

ГОЛЕМИТЕ ИНВЕСТИТОРИ ПОВТОРНО ВЛОЖУВААТ ВО КРИПТОВАЛУТИ - биткоинот во јануари порасна за 40 отсто

ГОЛЕМИТЕ ИНВЕСТИТОРИ ПОВТОРНО ВЛОЖУВААТ ВО КРИПТОВАЛУТИ - биткоинот во јануари порасна за 40 отсто

Британец ќе донира 99 отсто од своето богатство за да ги мотивира децата да работат

Британец ќе донира 99 отсто од своето богатство за да ги мотивира децата да работат

За само три дена изгубил 70 милијарди долари: Како се лизна третиот најбогат човек во светот

За само три дена изгубил 70 милијарди долари: Како се лизна третиот најбогат човек во светот