11 Декември, 2023
0.0252

„ДВЕ И ПОЛ ГОДИНИ ГО ЧЕКАВ ИЗБОРОТ ЗА АПЕЛАЦИОНИОТ СУД, ТОЈ Е СКАНДАЛОЗЕН“ - судијката Оља Ристова вели дека Судски совет треба да се распушти и реформира

Објавено во: Македонија 15 Ноември, 2023

Добивај вести на Viber

Судијката Оља Ристова денеска преку свој фејсбук статус жестоко реагира на изборот кој е направен за нови судии во Апелациониот суд.

Таа вели дека била прворангирана од Основниот кривичен суд и овој избор го чекала две и пол години, но не е избрана. Нагласува дека изборот е скандалозен и дека Судскиот совет мора под итно да се распушти и да се реформира. 

„Го чекав денешниот избор на судии во Апелационен суд Скопје, две и пол години, како прво рангирана од Основниот кривичен суд Скопје.

Изборот е скандалозен и сериозно се става под знак прашање рангирањето и ранг листата и пресудното влијание на Бадентеровото мнозинство.

Судскиот совет мора итно да се распушти и реформира!!!!“, пишува Ристовска на својот фејсбук статус. 


Инаку, оваа реакција на судијката следува откако Судскиот совет денеска ги избра Габриела Гајдова, Александра Ристевска, Весна Димишкова и Осман Шабани за судии од кривична област во Апелациониот суд Скопје.

Со тоа, Судскиот совет го екипираше Апелациониот суд Скопје со вкупно осум нови судии, откако претходно на денешната седница, избра и четворица судии од граѓанската област –  судиите Александар Шопов, Ирена Костадинова Ангелова, Наталија Донева и Илир Сулејмани.

Ова е прв избор за второстепен суд спроведен врз основа на методологијата, изработена согласно новиот закон за Судски совет.

Прворангираниот судија на конечната ранг листа за судии од кривична област, судијата Лазар Нанев, од Основниот суд Кавадарци, не беше избран за апелационен судија бидејќи доби 4 гласа “за” и 8 гласа “против” од членовите на Судскиот совет.

Весна Дамева рече дека нема да гласа за овој судија, иако е прворангиран на листата, бидејќи во изминатиот период се нашол во многу ситуации кои не се докрај расчистени.

Лорета Георгиева рече дека не треба да се заборави презумција на невиност, бидејќи за ништо од наводите против овој судија, нема крајна одлука.

– Ќе го поддржам судијата Нанев, за неговите лични и професионални квалитети, рече Георгиева.

За судија на Апелациониот суд Скопје, Советот ја избра второрангираната, судијката Габриела Гајдова, од Основниот суд Велес, која доби 12 гласа “за”.

Треторангираната, судијката Оља Ристова, од Кривичниот суд Скопје, доби 8 гласа “за” и четири “против”, но не го доби потребното мнозинство по Бадентер, каде доби 2 гласа “за” и три “против”.

Советот не гласаше за четврторангираниот судија Ацо Тасев, од Основниот суд во Штип, кој го информирал Советот дека се повлекува бидејќи, бил избран за претседател на Основниот суд Штип.

Петторангираниот судија Бетим Јахјага, од Основниот суд Тетово, не го доби потребното мнозинство, откако за него гласаа седум члена “за” и пет “против”.

Судскиот совет, ја избра шестторангираната судијка Александра Ристевска, од Кривичниот суд Скопје со 9 гласа “за” и 2 “против”.

Седморангираната, судијката Даниела Алексовска Стојановска од Кривичниот суд Скопје, не го доби потребното мнозинство, откако за неа гласаа 5 члена “за” и 7 “против”.

Советот не ги изгласа, ниту осмо и деветторангираните, судијката Верка Костовска, од Основниот суд Тетово и судијата Љубомир Ѓорѓевиќ, од Основниот суд Куманово, кои добија по 4 гласа “за” и 8 “против”.

Десетторангираната, судијката Љубинка Башевска од Кривичниот суд Скопје, не беше избрана со 3 гласа “за” и 9 “против”.

Судијката Весна Димишкова, од Кривичниот суд Скопје, како 11-рангирана доби 11 гласа “за” и еден “против” и беше избрана за судија во Апелациониот суд Скопје.

Судијата Ивица Стефановски од Кривичниот суд Скопје, како 12 рангиран, доби 6 гласа “за” и 6 “против” и не го доби потребното мнозинство.

Судскиот совет, го избра судијата Осман Шабани, од Кривичниот суд Скопје, кој како 13 рангиран на листата доби 11 гласа “за” и еден “против”.

За останатите кандидати од конечната ранг листа не се гласаше, бидејќи потребниот број од четворица судии веќе ја доби довербата на членовите од Судскиот совет.

На огласот за осум позиции во Апелациониот суд имало вкупно 45 кандидати, од кои 21 кандидат за четири судии за граѓанска област и 24 кандидати за четири судии од кривична област.

* Наградата се доделува на котирано друштво, избрано со гласање преку онлајн анкета на веб страниците на Берзата и интернет порталот „Фактор“, кој е партнер на Берзата во доделувањето на оваа награда. Гласањето се врши паралелно на двете веб страници и акцијата на издавачот што ќе има најмногу гласови од двете анкети збирно, ќе биде прогласена за Акцијата на годината по избор на јавноста за 2023 година.
Предмет на анкетата е листа од десет котирани акции, избрани врз основа на остварениот промет и транспарентноста во нивното работење.

Можеби ќе ве интересира

ПОТВРДА ОД ТУРЦИЈА: Четирисет дена екстрадициски притвор доби Љупчо Палевски

ПОТВРДА ОД ТУРЦИЈА: Четирисет дена екстрадициски притвор доби Љупчо Палевски

ДОГОВОРОТ ЗА ИЗГРАДБА НА КИЧЕВСКАТА БОЛНИЦА Е ВЕЌЕ РАСКИНАТ: Се очекува објавување на нови тендери за болниците во Штип и во Кичево

ДОГОВОРОТ ЗА ИЗГРАДБА НА КИЧЕВСКАТА БОЛНИЦА Е ВЕЌЕ РАСКИНАТ: Се очекува објавување на нови тендери за болниците во Штип и во Кичево

„ВО ОВОЈ СЛУЧАЈ СÉ МОРА ДА Е ПРЕЦИЗНО И ТОЧНО, ДА НЕ СЕ ВРШИ ПРИТИСОК ВРЗ ВЕШТАЦИТЕ“: Експертот по судска медицина Алексеј Дума за Фактор

„ВО ОВОЈ СЛУЧАЈ СÉ МОРА ДА Е ПРЕЦИЗНО И ТОЧНО, ДА НЕ СЕ ВРШИ ПРИТИСОК ВРЗ ВЕШТАЦИТЕ“: Експертот по судска медицина Алексеј Дума за Фактор

СПАСОВСКИ ДО МИЦКОСКИ: Изјавата беше дека јас нема да имам мир додека е тој жив, му посакувам долг живот

СПАСОВСКИ ДО МИЦКОСКИ: Изјавата беше дека јас нема да имам мир додека е тој жив, му посакувам долг живот

„Вратете ја надежта на Скопјани, за да може лампионите да го „греат" градот“: Емотивно обраќање на доктор Беќаровски

„Вратете ја надежта на Скопјани, за да може лампионите да го „греат" градот“: Емотивно обраќање на доктор Беќаровски

ЕВЕ ШТО, НАВОДНО, КАЖАЛ ЕДЕН ОД ОСОМНИЧЕНИТЕ ПРЕД ЗАТВОРЕНИЦИТЕ - го прашале „Како сте можеле да убиете дете“?

ЕВЕ ШТО, НАВОДНО, КАЖАЛ ЕДЕН ОД ОСОМНИЧЕНИТЕ ПРЕД ЗАТВОРЕНИЦИТЕ - го прашале „Како сте можеле да убиете дете“?

УКИНУВАЊЕТО НА ОРГАНИЗАЦИСКИТЕ ДИРЕКТОРИ ПО ИЗБОРИ: Еве што е направено за реорганизција на клиничкиот центар „Мајка Тереза“

УКИНУВАЊЕТО НА ОРГАНИЗАЦИСКИТЕ ДИРЕКТОРИ ПО ИЗБОРИ: Еве што е направено за реорганизција на клиничкиот центар „Мајка Тереза“

„КАКО ДА НЕ ГО ЗНАМ ЧОВЕКОТ КОЈ КАТАСТРОФАЛНО МЕ ПОРАЗИ НА СЛАВНИОТ 15 СЕПТЕМВРИ“ - за Палевски се огласи и Љубчо Георгиевски

„КАКО ДА НЕ ГО ЗНАМ ЧОВЕКОТ КОЈ КАТАСТРОФАЛНО МЕ ПОРАЗИ НА СЛАВНИОТ 15 СЕПТЕМВРИ“ - за Палевски се огласи и Љубчо Георгиевски

Се испитуваат контактите на Палевски во Турција

Се испитуваат контактите на Палевски во Турција