15 Декември, 2019
0.0161

Две национални награди за проектите на ЕВН за Електромобилност и Знаковен јазик

Објавено во: Мои пари 02 Декември, 2019

Проектот на ЕВН Македонија „Електромобилност со ЕВН“ ја освои првата награда во категоријата однос кон животната средина на доделувањата на наградите за Најдобри општествено одговорни практики на македонските претпријатија за 2019 г. Електромобилноста е светски тренд кој носи многубројни предности за корисниците на електричните возила, општеството и животната средина, а ЕВН се приклучи кон овој тренд така што разви целосна инфраструктура за полнење на електрични возила низ државата.

Во рамките на овој проект, во 17 градови на фреквентни и јавно достапни површини се инсталирани 40 станици за полнење, со цел да се овозможи патување на поголеми дистанци со електрични возила. Со ова значително се поттикна користењето на овие возила, кои се еколошки, поекономични и поефикасни од обичните со што директно се придонесува за намалување на аерозагадувањето и бучавата во градовите. Користењето на станиците за полнење во промотивниот период е бесплатно, со картичка која може да се обезбеди за секој корисник преку пријавување на веб страната www.evn.mk, на emobility@evn.mk како и во Инфо центарот на ЕВН.

Проектот „Гласни раце во ЕВН“ доби признание во категоријата односи на пазарот. Стратегиска определба на ЕВН е да создава услуги достапни за сите. Затоа воведувањето на сигнален, односно знаковен јазик при комуникација со корисниците со оштетен слух ќе придонесе за големо унапредување на квалитетот на услугата за овие граѓани.

ЕВН за­ед­но со „На­ци­о­нал­ни­от со­јуз на глу­ви и наг­лу­ви ли­ца“ и „Асо­ци­ја­ци­ја­та на тол­ку­ва­чи на зна­ко­вен ја­зик“ ја изра­бо­ти­ја и ја спроведоа првата еду­ка­тив­на про­гра­ма за знаковен јазик за ус­луж­нен пер­со­нал на теми од енергетиката. Лицата со општетен слух веќе можат да комуницираат со вработените во Инфо центарот на ЕВН во ГТЦ во Скопје, а во фаза на подготовка е второто ниво на едукација на вработените.

Минатата година ЕВН Македонија ја доби првата награда во категоријата односи со вработени со проектот „ЕВН Волонтира“, програма за поттикнување на волонтерството кај вработените и создавање на подобра животна средина и поубави заедници со ангажирање на личен труд.


Можеби ќе ве интересира

ЈП Водовод и Канализација се вклучи во акцијата „Администрацијата чисти со Не биди ѓубре“

ЈП Водовод и Канализација се вклучи во акцијата „Администрацијата чисти со Не биди ѓубре“

ИутеКредит на Winterland во Скопје! Пари достапни веднаш во центарот на празничната еуфорија!

ИутеКредит на Winterland во Скопје! Пари достапни веднаш во центарот на празничната еуфорија!

Промовирана InnoTech Club, платформа за зголемување на свесноста за наука, технологија и иновации

Промовирана InnoTech Club, платформа за зголемување на свесноста за наука, технологија и иновации

Пет години стратешко партнерство на Тутунски Комбинат Прилеп и Филип Морис Интернешнал

Пет години стратешко партнерство на Тутунски Комбинат Прилеп и Филип Морис Интернешнал

Тиго Фајнанс – две години синоним за достапност и брзина во финтек индустријата

Тиго Фајнанс – две години синоним за достапност и брзина во финтек индустријата

А1 Македонија го најавува A1 Game Fest 2019 - најголемиот гејминг настан за оваа година

А1 Македонија го најавува A1 Game Fest 2019 - најголемиот гејминг настан за оваа година

Професионалната ориентација-откривање на способностите и афинитетите на учениците

Професионалната ориентација-откривање на способностите и афинитетите на учениците

Воздухот во домот може да биде од 2 до 5 пати позагаден од надворешниот воздух

Воздухот во домот може да биде од 2 до 5 пати позагаден од надворешниот воздух

Магична еуфорија во Скопје Мериот хотел и Дистрикт бар и ресторан

Магична еуфорија во Скопје Мериот хотел и Дистрикт бар и ресторан