24 Март, 2019
0.2417
    ADIN 691    0%     ALK 8430.59    0.36%     GRNT 826.25    2.01%     KMB 5672.66    -0.24%     MKSD 211    -0.27%     MPOL 389    0%     MTUR 5030    -1.37%     RMDEN17 98    -0.28%     RZLE 18    -14.29%     STB 1180    -1.31%     STIL 112.87    -0.99%     UNI 2300.35    0%

Џинот се разбуди! Што и направи „Макпетрол“ на својата конкуренција?

Објавено во: Економија 15 Март, 2019

Вложувањата во акцијата на „Макпетрол“ добија реална основа. Компанијата има извонреден раст на приходот од продажба и речиси тројно повисока добивка од 2017 година. Секоја акција на „Макпетрол“ носи профит од 125 евра, колкава ќе биде дивидендата?

„Макпетрол“ ги израдува своите акционери! Најголемата компанија за малопродажба на нафтени деривати лани оствари вкупна сеопфатна добивка од 14 милиони евра што е три пати поголема од профитот остварен во 2017 година. Нето добивката на компанијата лани е 12,6 милиони евра и е два и пол пати поголема од добивката остварена во 2017 година. Секоја акција на „Макпетрол“ носи добивка од 125 евра. Сега веќе на реална основа се зголемуваат апетитите на акционерите за поголема добивка од тоа што беше распределено лани како добивка од работењето во 2017 година.

Компанијата лани оствари приходи од продажба во износ од 351,75 милиони евра. Тоа е раст на приходите од продажба за 17 отсто во споредба со 2017 година што е извонредна стапка на раст на приходи. Кажано во пари ова значи дека приходот од продажба на „Макпетрол“ е зголемен за 50 милиони евра лани во споредба со 2017 година.На домашниот пазар „Макпетрол“ лани остварил продажба вредна 334,2 милиони евра и таа книжи раст од 45,6 милиони евра во однос на 2017 година. Пробив има и на странските пазари. „Макпетрол“ извезол стоки и услуги во вредност од 17,6 милиони евра што е за 4,4 милиони евра во споредба со претходната година.

Оперативната добивка на компанијата изнесува 13,5 милиони евра и е за два и пол пати поголема од лани. Оперативните расходи се 340,9 милиони евра и се 14 отсто поголеми од претходната година односно 42,6 милиони евра. Нето позитивната разлика меѓу растовите на приходите од продажба и оперативните расходи е 7,4 милиони евра. Ова е резултат на ефикасна алокација на ресурсите и добро планирање.

Од билансот на успех е видливо дека „Макпетрол“ солидно ги менаџира финансиските приходи и финансиските расходи. Од билансот на состојба се гледа дека компанијата на крај на 2018 година има пониско ниво на обврски во однос на 2017 година и тоа за 5 отсто и нивниот износ е 66,6 милиони евра. Од друга страна нивото на краткорочни кредити е 42,7 милиони евра и тие се зголемени за 1.8 милиони евра во однос на претходната година.

Лани „Макпетрол“ за дивиденда на своите акционери исплатил 2,53 милиони евра, а за откуп на сопствени акции платил 3,15 милиони евра.


Р. Ф.

Можеби ќе ве интересира

Земја од регионот е најголем „извозник“ на луѓе

Земја од регионот е најголем „извозник“ на луѓе

Зошто Боинг 737 Макс е тешко да се замени со Ербас А320

Зошто Боинг 737 Макс е тешко да се замени со Ербас А320

ВИКЕНД БРИФ: Како „Уни банка“ лани и одржа лекција на својата конкуренција?Зошто акцијата на „Тиквеш“ е магнет за инвеститори?

ВИКЕНД БРИФ: Како „Уни банка“ лани и одржа лекција на својата конкуренција?Зошто акцијата на „Тиквеш“ е магнет за инвеститори?

Kинези, Руси, Италијанци, Турци, дојдоа како гастербајтери во регионот

Kинези, Руси, Италијанци, Турци, дојдоа како гастербајтери во регионот

НАЈНОВИ ПОДАТОЦИ: Oва е бројката на невработени во земјава

НАЈНОВИ ПОДАТОЦИ: Oва е бројката на невработени во земјава

Партиите со различни ставови за платите

Партиите со различни ставови за платите

Градежниците велат дека Богдановиќ го измислил мораториумот

Градежниците велат дека Богдановиќ го измислил мораториумот

Од 2023-та Скопје ќе плаќа поскапа вода

Од 2023-та Скопје ќе плаќа поскапа вода

Нокиа е во големи проблеми: Обвинувања за продажба на лични податоци на голема сила

Нокиа е во големи проблеми: Обвинувања за продажба на лични податоци на голема сила