27 Мај, 2022
0.0217

ЕЦБ најавува зголемување на каматните стапки

Објавено во: Финансии 12 Мај, 2022

Претседателката на Европската централна банка, Кристин Лагард најавува промена на каматните стапки во јули, со цел спротивставување на зголемената инфлација.

Во говорот во Љубљана во средата (11-ти мај), претседателката на ЕЦБ посочи оти зголемувањето на каматните стапки би можело да дојде откако ќе заврши практиката на масовно купување државни обврзници од еврозоната.

-  Иако ова звучи како повторување, оваа изјава е значаен чекор напред. Тоа е многу јасно навестување, не може појасно да се каже. На состанокот на ЕЦБ на 21 јули ќе го добиеме првото зголемување на стапката - вели за Дојче веле Карстен Брзески, главен економист на германската банка ИНГ.

Слично како Лагард размислува и претседателот на германската централна банка, Бундесбанк, Јоаким Нагел. Тој посочи дека високата инфлација ја намалува куповната моќ на домаќинствата и, заедно со несигурноста околу украинската војна, доведува до губење на довербата.

-  По завршувањето на откупот на државните обврзници во јули, каматната стапка треба да се зголеми - посочил Нагел.

Според него неопходно е да се дејствува брзо, бидејќи во спротивно постои опасност да дојде до спирала на раст на цените и платите, што би довело до излегување на инфлацијата од контрола. По последниот состанок на Советот на ЕЦБ во средината на април, Кристин Лагард не сакаше јасно да каже кога каматните стапки би можеле да се зголемат.

Кристин Лагард и претседателот на Бундесбанк Нагел во средата уште еднаш нагласија дека одлуките на централната банка ќе се засноваат на актуелните економски податоци.

Водечката каматна стапка во еврозоната е нула проценти повеќе од шест години. Банките кои ги „паркираат“ парите кај централната банка дури треба да платат и негативна камата од 0,5 отсто. На овој начин ЕЦБ во последните години се обидува да го задржи протокот на пари за кредити, а со тоа ја зајакнува економијата. Примарниот мандат на ЕЦБ е да обезбеди стабилност на цените, а според нив тоа е постигнато кога инфлацијата е околу два отсто.

Можеби ќе ве интересира

БАНКИТЕ И ГОДИНАВА НЕМА ДА ДАВААТ ПОВЕЌЕ ПАРИ ЗА РИЗИК ОД ПРОПАЃАЊЕ - премијата за Фондот за депозити останува 0,25 отсто

БАНКИТЕ И ГОДИНАВА НЕМА ДА ДАВААТ ПОВЕЌЕ ПАРИ ЗА РИЗИК ОД ПРОПАЃАЊЕ - премијата за Фондот за депозити останува 0,25 отсто

Ребалансот на буџетот стигна во Собрание - ќе дискутираат ли пратениците за зголемените приливи и расходи?

Ребалансот на буџетот стигна во Собрание - ќе дискутираат ли пратениците за зголемените приливи и расходи?

ЗА СТАН, ЗА РЕНОВИРАЊЕ, ЗА БЕЛА ТЕХНИКА, СЕ БАРА КРЕДИТ ПОВЕЌЕ - за жал, ерата на евтините заеми изгледа заврши

ЗА СТАН, ЗА РЕНОВИРАЊЕ, ЗА БЕЛА ТЕХНИКА, СЕ БАРА КРЕДИТ ПОВЕЌЕ - за жал, ерата на евтините заеми изгледа заврши

НАЈНИСКАТА ПЛАТА ВО ЗЕМЈАВА Е 17.790 ДЕНАРИ И НЕА ЈА ЗЕМААТ ВРАБОТЕНИТЕ ВО ЗАШТИТНИТЕ И ИСТРАЖНИТЕ ДЕЈНОСТИ - еве кои се топ петте со најлоши примања

НАЈНИСКАТА ПЛАТА ВО ЗЕМЈАВА Е 17.790 ДЕНАРИ И НЕА ЈА ЗЕМААТ ВРАБОТЕНИТЕ ВО ЗАШТИТНИТЕ И ИСТРАЖНИТЕ ДЕЈНОСТИ - еве кои се топ петте со најлоши примања

ВЛАДАТА ЌЕ КРАТИ 200 МИЛИОНИ ЕВРА НЕПРОДУКТИВНИ ТРОШОЦИ СО РЕБАЛАНСОТ - БЕСИМИ: Ќе го заштитиме животниот стандард на граѓаните, дури и да продолжи кризата

ВЛАДАТА ЌЕ КРАТИ 200 МИЛИОНИ ЕВРА НЕПРОДУКТИВНИ ТРОШОЦИ СО РЕБАЛАНСОТ - БЕСИМИ: Ќе го заштитиме животниот стандард на граѓаните, дури и да продолжи кризата

ВО ЈУЛИ ЛАНИ ГО ИЗВЕСТИВМЕ МВР ЗА СЛУЧАЈОТ СО НЕОСНОВАНИ ДАНОЧНИ ПОБАРУВАЊА - Лукаревска не коментира дали води до високи функционери на власта

ВО ЈУЛИ ЛАНИ ГО ИЗВЕСТИВМЕ МВР ЗА СЛУЧАЈОТ СО НЕОСНОВАНИ ДАНОЧНИ ПОБАРУВАЊА - Лукаревска не коментира дали води до високи функционери на власта

ФИТИ, СЛАВЕСКИ, СТАВРЕСКИ, АНГЕЛОВСКА, МИНОВСКИ... - Бесими ги собра претходниците на консултации

ФИТИ, СЛАВЕСКИ, СТАВРЕСКИ, АНГЕЛОВСКА, МИНОВСКИ... - Бесими ги собра претходниците на консултации

СЕ ВРАЌА ДОВЕРБАТА ВО ДЕНАРОТ - во април денарски штедни влогови не само што не се повлекуваа, туку и се вратија назад 17 милиони евра во банкарските канали

СЕ ВРАЌА ДОВЕРБАТА ВО ДЕНАРОТ - во април денарски штедни влогови не само што не се повлекуваа, туку и се вратија назад 17 милиони евра во банкарските канали

Просечната плата во март надмина 30 илјади денари

Просечната плата во март надмина 30 илјади денари