27 Мај, 2022
0.0276

Еден од најискусните македонски бизнисмени ќе застапува странски компании

Објавено во: Економија 18 Јануари, 2022

Еден од најпознатите бизнисмени во Македонија, Кочо Моцан, започнува нова дејност во Македонија со која ќе посредува и ќе застапува странски компании-потенцијални инвеститори во земјата.

Бизнисменот кој го одбележа работењето на Технометал Вардар, како и еден од најголемите акционери на „Макошпед“, ја менува долгогодишната адресата на живеење од Франкфурт во Скопје со основање на „КММВ Инт“.

- Јас сум условно во пензија, но и натаму сум деловно активен. Постојат заинтересирани компании од Германија, Австрија и Италија на кои им се потребни информации за македонскиот пазар. Јас сакав сето тоа да се одвива преку официјални канали и затоа го основав ова друштво, ни изјави Моцан.

Тој вели дека поголемиот дел од изминатите 30 години ги минал во Германија и дека во Македонија ќе работи со дозвола за престој.

- Јас сум германски државјанин, а познато е дека Германија не дозволува дуално државјанство ако доаѓате од земја што не е во Европската Унија. Затоа беше потребно прво да обезбедам дозвола за престој. Сепак поголем дел од времето планирам да го поминувам во Скопје и Крушево, а помалку во Германија. Значи не може да се каже дека јас се враќам во Македонија, вели Моцан.

Во сопственост на семејството Моцан е винаријата „Мовино“ од Росоман, а крушевскиот бизнисмен долги години беше еден од најголемите продавачи на македонското вино во Германија. Вели дека германскиот пазар за македонското вино е стабилен, но дека има ситуации кога се соочува со нелојална конкуренција.

- Во Германија се продава 20 милиони литри македонско вино, главно по наливен програм. Но, сепак потребно е поголемо единство за да не ни ги рушат позициите таму, тврди искусниот бизнисмен.

Моцан во јавноста е познат како акционер на „Макошпед“, а беше и на чело на фирмата-ќерка на „Технометал Вардар“ во Франкфурт, „Технометал-ГМБХ“ со четири децении присуство на германскиот пазар. 

Моцан во 2014 го продаде крушевскиот производител на текстил „Голд текст" кој во тој момент имаше 60-тина вработени и готови производи наменети за извоз во Западна Европа.

А.К.

Можеби ќе ве интересира

Месната индустрија „предупредува“ на можен драстичен раст на цените на производите

Месната индустрија „предупредува“ на можен драстичен раст на цените на производите

СЕФФ: Вложување во човечки капитал и дигитализација за поголем економски потенцијал

СЕФФ: Вложување во човечки капитал и дигитализација за поголем економски потенцијал

Јордан Николов: Книгата „ОбојОбојОбој“ е мојата книжевна плоча, со раскази како музички секвенции

Јордан Николов: Книгата „ОбојОбојОбој“ е мојата книжевна плоча, со раскази како музички секвенции

Азески: Понудивме мерки до Владата за рационализација на потрошувачката на електрична енергија

Азески: Понудивме мерки до Владата за рационализација на потрошувачката на електрична енергија

Што кога ќе се намалат приходите, особено по одење во пензија?

Што кога ќе се намалат приходите, особено по одење во пензија?

Владата ја ограничи малопродажната цена на шеќерот и го забрани извозот на дрво

Владата ја ограничи малопродажната цена на шеќерот и го забрани извозот на дрво

ПЕНЗИОНЕРИТЕ ЌЕ ДОБИЈАТ „ПОТЕШКИ“ ПЕНЗИИ ЗА 1.000 ДЕНАРИ - од понеделник стартува исплатата

ПЕНЗИОНЕРИТЕ ЌЕ ДОБИЈАТ „ПОТЕШКИ“ ПЕНЗИИ ЗА 1.000 ДЕНАРИ - од понеделник стартува исплатата

ЕСМ не го гаси „Осломеј“, бара 350.000 тони јаглен за термоелектраната

ЕСМ не го гаси „Осломеј“, бара 350.000 тони јаглен за термоелектраната

Криза ли е? Која домашна фирма ја зголеми дивидендата за 17 отсто, а ќе подели и авансна дивиденда?

Криза ли е? Која домашна фирма ја зголеми дивидендата за 17 отсто, а ќе подели и авансна дивиденда?