29 Мај, 2020
0.0251

Сериозни забелешки: ЕК ги објави сугестиите за Македонија

Објавено во: Економија 11 Јули, 2019

Многу напори, но може нема да се доволни да се стабилизра долгот на Македонија на долг рок, стои во извештајот за земјите од Западен Балкан (Economic reform programmes) на Европската комисија. Во истиот се вели дека економскиот раст на земјава забрзува и има позитивни изгледи. Сепак ЕК, по анализите воизвештајот тврди дека имаа и ризици за економијата – ако се влошат надворешните околности, но и ако продолжи трендот на раст на увозот во земјава и ако не се реализираат капиталните инвестиции што веќе и почна. Во извештајот се препорачаува државата да штеди, ако сака да го одржи долгот на посакуваното ниво. Владата планира примарниот дефицит на општа Влада да е 1,7 отсто од БДП и да се спушти на 0,7 отсто од БДП во 2021 година. Се бараат реформи во пензискиот систем

„ Фискалната консолидација бара строго спроведување на усвоени и планирани мерки за пензии, даноци на доход и насочување на социјалната помош. Дополнителни мерки кои би можеле да го забрзаат намалувањето на долгот вклучуваат, подобрување на наплатата на приходите;  намалување на даночните ослободувања; воспоставување потранспарентна рамка за државна помош; и понатамошни реформи на пензискиот систем. Сепак, фискалното приспособување не смее да дојде на сметка на инвестирањето во јавната инфраструктура и образованието, стои во извештајот.

Програмата за економски реформи (ЕРП) очекува растот на економијата нагло да се зголеми од 3,2 отсто во 2019 година на 5 отсто во 2021 година главно од домашна побарувачка. Сепак, ова оптимистичко сценарио носи значајни ризици. Особено, со оглед на тоа што надворешното окружување може да се влоши повеќе од очекуваното, а растот на увозот може да се зголеми повеќе од очекуваното, поради зголемената домашна побарувачка, придонесот за раст од надворешната рамнотежа би можел да биде помал.

Комисијата бар апоголеа транспарентност вотрошењата на јавните претпријатија кои не влегуваат во централниот буџет и итно намалување на невработеноста межу младите и сузбивање на сивата економија. 


Можеби ќе ве интересира

ОД ЖИВА МУЗИКА, ДО ИГРАЊЕ НА МАСИ И ГУШКАЊЕ - Пауновски разочаран од локалите, од вечерва ќе заиграат и казни

ОД ЖИВА МУЗИКА, ДО ИГРАЊЕ НА МАСИ И ГУШКАЊЕ - Пауновски разочаран од локалите, од вечерва ќе заиграат и казни

РАСТ: Дури една третина од граѓаните кои имаат интернет купуваат он-лајн

РАСТ: Дури една третина од граѓаните кои имаат интернет купуваат он-лајн

Ангеловска на Woman in Tech: Кризата донесе можности за жените претприемачи и дигитализацијата

Ангеловска на Woman in Tech: Кризата донесе можности за жените претприемачи и дигитализацијата

ИНТЕРВЈУ СВЕТОЗАР ЈАНЕВСКИ: Сега на луѓето им треба оптимизам, за економијата е нужна многу поголема поддршка

ИНТЕРВЈУ СВЕТОЗАР ЈАНЕВСКИ: Сега на луѓето им треба оптимизам, за економијата е нужна многу поголема поддршка

За дрвокрадците 230 милиони денари казна што нема „никогаш“ да ја платат

За дрвокрадците 230 милиони денари казна што нема „никогаш“ да ја платат

Која фирма е неприкосновена за аларми и сигурносни системи?

Која фирма е неприкосновена за аларми и сигурносни системи?

Mavrovo2 Residence, нова хит дестинација за вљубенците во планината

Mavrovo2 Residence, нова хит дестинација за вљубенците во планината

ПАНДЕМИЈАТА СКАПО ЌЕ ЈА ЧИНИ ИТАЛИЈА: Расте невработеноста во земјата

ПАНДЕМИЈАТА СКАПО ЌЕ ЈА ЧИНИ ИТАЛИЈА: Расте невработеноста во земјата

Влијанието на пандемијата бара инклузивни одговори за политиките

Влијанието на пандемијата бара инклузивни одговори за политиките