15 Декември, 2019
0.0160

Екс министерот Тевдовски ќе го засили Надзорниот одбор на УНИ банка

Објавено во: Финансии 26 Ноември, 2019

Поранешниот министер за финансии Драган Тевдовски е предложен за нов независен член на Надзорниот одбор на Универзална Инвестициона Банка АД. Тевдовски ќе биде избран на Собранието на банката чија седница е закажана за 30 декември годинава. 

УНИ банка ја објави предлог одлуката на Македонска берза. Тевдовски ќе има мандат во Надзорниот одбор од четири години, со претходна согласност од Народна Банка. 

„Именуваниот член на Надзорен одбор има права и обврски согласно Законот за банки, Статутот и другите акти на Банката. Се овластува Управниот одбор на Банката да ги превземе сите потребни правни дејствија во Народна Банка на РСМ и Централниот регистар на РСМ, како и по потреба да врши дополнување и измена на оваа одлука, стои во предлог одлуката. 

Тевдовски беше министер за фианансии во Владата на Зоран Заев се до таканаречената „метла“ кога мораше да замине од функцијата. На негово местокако вршител на должноста Заев се именува самиот, но подоцна ја избра актуелната министерка Нина Ангеловска да го замени во еден од најважните ресори. Под палка на Тевдовски беше воведен прогресивниот данок на личен доход, кој сега се става под мирување.  

Можеби ќе ве интересира

Царовска и Ангеловска возвратија на пораките од Светска банка - нема потреба од загриженост

Царовска и Ангеловска возвратија на пораките од Светска банка - нема потреба од загриженост

(ФОТО) Со два факултети му е супер во Швајцарија, но ќе се врати во својата земја

(ФОТО) Со два факултети му е супер во Швајцарија, но ќе се врати во својата земја

Комерцијална банка потврди дека пропаднале разговорите со Еуростандард

Комерцијална банка потврди дека пропаднале разговорите со Еуростандард

Екс директорот на УЈП, Горан Трајковски, доаѓа на кормилото на Еуростандард банка

Екс директорот на УЈП, Горан Трајковски, доаѓа на кормилото на Еуростандард банка

За прв пат во историјата: Домашни банки ја „спасуваат“ Македонија со 135 милиони евра

За прв пат во историјата: Домашни банки ја „спасуваат“ Македонија со 135 милиони евра

Ампева за регресот: Газдите возат џипови, но пријавуваат загуби за да исплатат минимален К15

Ампева за регресот: Газдите возат џипови, но пријавуваат загуби за да исплатат минимален К15

КАКО ЌЕ СЕ ПОКАЖАТ ДОМАШНИТЕ ГАЗДИ - ќе дадат минимален или максимален К 15

КАКО ЌЕ СЕ ПОКАЖАТ ДОМАШНИТЕ ГАЗДИ - ќе дадат минимален или максимален К 15

ММФ останува без клиенти?

ММФ останува без клиенти?

Аргир: Наградата за најдобра банка ја посветувам на Љубе Раевски

Аргир: Наградата за најдобра банка ја посветувам на Љубе Раевски