15 Август, 2018
0.2583

Екстра 200 евра за секоја медицинска сестра

Објавено во: Економија 13 Јуни, 2018

Чешкиот премиер Андреј Бабиш на прес-конференција истакна дека државата секоја година ќе им дава еднократна парична помош од 200 евра на медицинските сестри, покрај редовната плата и другите бенефиции, во обидот да го стимулира и да ги задржи овој дефицитарен кадар во земјата.

Заедно со министерот за здравство Адам Војтех и со министерката за финансии Алена Шилерова потврдија и дека просечната плата во јавниот сектор во Чешка е 1.400 евра, односно зголемена за 61 насто во последните шест години.

Во Чешка недостасуваат 3.000 медицински сестри, додека во Германија потребни се 50.000.Можеби ќе ве интересира

Ни стигнува ли семејниот буџет за да платиме кредит и да преживееме?

Ни стигнува ли семејниот буџет за да платиме кредит и да преживееме?

Расте бројот на банкротирани фирми

Расте бројот на банкротирани фирми

Кое свое чедо најмногу го љуби РЕК Битола?

Кое свое чедо најмногу го љуби РЕК Битола?

Македонските фирми во банкрот: Што ја зголемува стапката на згаснати компании

Македонските фирми во банкрот: Што ја зголемува стапката на згаснати компании

Како Стопанска банка прави профит 5 милиони евра месечно?

Како Стопанска банка прави профит 5 милиони евра месечно?

Кое е најмилото чедо на РЕК Битола?

Кое е најмилото чедо на РЕК Битола?

РИВАЛИТЕ ИМ СОЗДАВААТ МАКИ: За што се грижи ОПЕК?

РИВАЛИТЕ ИМ СОЗДАВААТ МАКИ: За што се грижи ОПЕК?

Воведе криптовалута и тоа му е најголемата грешка

Воведе криптовалута и тоа му е најголемата грешка

ДРАМАТИЧНО ПРЕДВИДУВАЊЕ: Eврото во колапс поради Турција?

ДРАМАТИЧНО ПРЕДВИДУВАЊЕ: Eврото во колапс поради Турција?