25 Март, 2018
0.0587

Енекод го одложи стечајот за ФЕНИ!

Објавено во: Економија 13 Ноември, 2017

Енекод, потенцијалниот инвеститор во комбинатот за фероникел ФЕНИ, успеа да го одложи рочиштето во основниот суд во Велес за одлучување за стечајната постапка која ја покренаа трите банки доверители со тоа што побара изземање на велешкиот суд.

Нивното барање ќе треба да го разгледа суд од повисока инстанца и да одлучи под чија надлежност ќе се спроведе стечајната постапка што е еден обид со правни средства за одложување на поведениот процес.

Енекод и натаму е во игра да постигне договор со Комерцијална, Стопанска и Силк роуд Банка кон кои ФЕНИ должи 40 милиони евра. Банките тврдат дека тие треба да дадат согласност за новиот сопственик на ФЕНИ кој ќе ги презеде обврските од Кунико и бараат солиден бизнис план кој ќе гарантира како континуирано работење на фабриката, така и гарантирање дека долгот ќе се сервисира.

Енекод од своја страна пак, тврди дека е нов сопственик на ФЕНИ бидејќи постигнале договор со Кунико и дека се подготвени да вложат во компанијата како и да ги сервисираат долговите, но банките кон нив поставиле неразумни услови. 

Енекод може да достави подобрена понуда која ќе биде прифатлива за банките. Во игра за преземање на ФЕНИ се наводно и уште два инвеститора кои според банките се во подобра финансиска состојба од Енекод. Во меѓувреме работниците и синдикатот на ФЕНИ излегоа на протести несогласувајќи се со можноста за поведување стечај што ќе биде спротивно на нивните интереси. 

Покрај 40-те милиони кои ФЕНИ ги должи кон банките останатите доверители имаат побарувања во износ од 20 милиони евра.

Можеби ќе ве интересира

Асанж со жесток напад врз Марк Цукерберг - Бришете Facebook

Асанж со жесток напад врз Марк Цукерберг - Бришете Facebook

Ќе остане ли Македонија без гувернер се до нови претседателски избори?

Ќе остане ли Македонија без гувернер се до нови претседателски избори?

Владата еднострано ќе го раскине договорот за концесија на „Казандол“

Владата еднострано ќе го раскине договорот за концесија на „Казандол“

МЕПСО ги гаси светлата на „Часот на планетата Земја“

МЕПСО ги гаси светлата на „Часот на планетата Земја“

За прв пат се лета директно од Европа до Австралија

За прв пат се лета директно од Европа до Австралија

Криптовалутата ПЕТРО ќе се конвертира во руски Рубљи

Криптовалутата ПЕТРО ќе се конвертира во руски Рубљи

СНЕЖАНА ДЕНКОВСКА: Имаме недостиг на работна сила за сите занаети иако имаме голем број невработени

СНЕЖАНА ДЕНКОВСКА: Имаме недостиг на работна сила за сите занаети иако имаме голем број невработени

За СДСМ растот на платите е потврда за нивните мерки, ВМРО-ДПМНЕ го тврди спротивното

За СДСМ растот на платите е потврда за нивните мерки, ВМРО-ДПМНЕ го тврди спротивното

Кој е најатрактивниот банкарски депозит по видување во Македонија?

Кој е најатрактивниот банкарски депозит по видување во Македонија?