09 Април, 2020
0.0339

ЕП УСВОИ РЕЗОЛУЦИЈА: Во Мала Преспа, Голо Брдо и Гора живеат Бугари

Објавено во: Балкан 15 Февруари, 2017

Европскиот парламент ја усвои резолуцијата за Албанија во која се потврдуваат правата на бугарското население во Мала Преспа, Голо Брдо и Гора. 

Оваа резолуција е донесена по предлог на бугарските европратеници,  Андреј Ковачев и Ангел Џамбаски. Во текстот на резолуцијата се потврдуваат правата на бугарското население во Мала Преспа, Голо Брдо и Гора и се препорачува тие да бидат вклучени во законодавството на земјата и да бидат гарантирани во практика, јави бугарската новинска агенција Фокус. 

„ЕП забележува дека се потребни дополнителни напори за заштита на правата на сите малцинства во Албанија, преку целосна имплементација на релевантното законодавство и препорачува заштита на правата на лицата со бугарската народност во Преспа, Голо Брдо и Гора да биде овозможена со закон и обезбедена во пракса“ - се наведува во амандманот на бугарските европратеници. 

Претходно, Ковачев во ЕП изјавуваше дека „во Албанија живеат 100.000 Бугари, кои ги немаат сите права на едно признаено малцинство“. Албанската држава во Голо Брдо, Гора и Мала Преспа препознава единствено Македонци. 

Можеби ќе ве интересира

НА ВИБЕР ПРАЌАЛ ПОДАТОЦИ ЗА ЗАРАЗЕНИТЕ: Уапсен е црногорски службеник

НА ВИБЕР ПРАЌАЛ ПОДАТОЦИ ЗА ЗАРАЗЕНИТЕ: Уапсен е црногорски службеник

Борисов: Ќе испратам заштитна облека за браќата од Македонија

Борисов: Ќе испратам заштитна облека за браќата од Македонија

КАКО ДА ГИ СЛЕДАТ НАШИТЕ СТАПКИ - Во Белград и Ниш полициски час цел викенд, ќе почне уште во петок во 15 часот

КАКО ДА ГИ СЛЕДАТ НАШИТЕ СТАПКИ - Во Белград и Ниш полициски час цел викенд, ќе почне уште во петок во 15 часот

Мангаров: Да се затвори целото општествo не е издржанo од епидемиолошка гледна точка

Мангаров: Да се затвори целото општествo не е издржанo од епидемиолошка гледна точка

НИШТО НЕМА ДА БИДЕ ИСТО: Грците предвидоа кога ќе се оди на плажа

НИШТО НЕМА ДА БИДЕ ИСТО: Грците предвидоа кога ќе се оди на плажа

ИМА И ТОА: Француска компанија во Србија делела откази во менза

ИМА И ТОА: Француска компанија во Србија делела откази во менза

ПОЛИЦИСКИ ЧАС ОД 24 ЧАСА - ова на Србите им го советуваат кинеските лекари

ПОЛИЦИСКИ ЧАС ОД 24 ЧАСА - ова на Србите им го советуваат кинеските лекари

Жерновски го пофали лидерот на грчката опозиција Ципрас

Жерновски го пофали лидерот на грчката опозиција Ципрас

Српскиот епидемилог Бранислав Тиодоровиќ: ОД ЈУНИ ЌЕ ЖИВЕЕМЕ НОРМАЛНО, ВИРУСОТ ГО УНИШТУВААТ УЛТРАВИОЛЕТОВИТЕ ЗРАЦИ

Српскиот епидемилог Бранислав Тиодоровиќ: ОД ЈУНИ ЌЕ ЖИВЕЕМЕ НОРМАЛНО, ВИРУСОТ ГО УНИШТУВААТ УЛТРАВИОЛЕТОВИТЕ ЗРАЦИ