19 Јануари, 2022
0.0333

ЕСМ ќе купува милион тони јаглен до крајот на следната година

Објавено во: Економија 29 Ноември, 2021

АД ЕСМ конечно ја објави тендерската документација пред јавноста во која повикува на прибирање на понуди за 810.000 тони јаглен за РЕК Битола и 170.000 тони јаглен за РЕК Осломеј. 

Овој пат понудите ќе се прибираат до 31 декември 2022 преку отворен систем на набавки до исполнување на средствата. Минималните количини кои може да се достават се 50.000 тони за РЕК Битола и 20.000 тони за РЕК Осломеј. Квалитетот на јагленот ќе се тестира лабораториски за да се види дали ја има минималната калорична вредност. Покрај тоа, критериум за избор ќе бидат и цената и големината на понудените количини. Понудувачите ќе треба да доставуваат и пробни количини за да се види како ќе реагираат котлите и опремата.

Засега „Електрани на Северна Македонија“ објави дека е прифатена само една понуда до 90 илјади тони јаглен за потребите за РЕК Битола, како и 130 илјади тони за РЕК Осломеј, кој допрва треба да се рестартира.

Од деветтте фирми кои дадоа 14 понуди за РЕК Битола, дел не одговараа технички во однос на јагленот, додека дел  имаа недостатоци во економско-финансиската евалуација, односно во назначениот рок немаа доставено комплетна документација, според претходното соопштение на најголемиот производител на електрична енергија во земјата.

Од тие причини, беше решено повторно да биде објавен отворен повик, откако за претходните два не беше објавена техничката документација.

ТЕЦ „Осломеј“ долго време не е во полна функција и работи интервентно. Оваа кризна сезона Електрани на Северна Македонија реши да го пушти во погон и овој капацитет бидејќи РЕК „Битола“ повеќе од пет години не работи во полн капацитет со сите три блока.

Претходната анализа на „Фактор“ покажа дека за превземање од регионалната мрежа од буџет се издвоени една милијарда денари, а за тендерите на кои ЕСМ купуваше струја за своите потреби од 7 до 20 ноември се платени уште околу 800 милиони денари. Кога ќе се удри црта досега скоро пола од 4 милијарди буџетски пари ги „изгоре“ струјната криза

Електроенергетската криза го зема данокот и го тенчи купчето од 65 милиони евра – пари кои Владата со прогласување на енергетска кризна состојба им ги префрли на двете државни електроенергетски компании ЕСМ (поранешно ЕЛЕМ) и на МЕПСО.

За 20 дена двете компании „стопија“ безмалку половина од помошта која им беше ставена на располагање со прогласување на енергетската криза на 7 ноември. 

А.К.

Можеби ќе ве интересира

Нафтата ќе надмине 100 долари за барел

Нафтата ќе надмине 100 долари за барел

СИНДИКАТОТ ПОРАЧУВА: Ќе има протести и ќе блокираме се ако се укине правото на недела неработен ден

СИНДИКАТОТ ПОРАЧУВА: Ќе има протести и ќе блокираме се ако се укине правото на недела неработен ден

ХАЏИДИНЕВ ЗА ФАКТОР: Во 2022 година планираме емисија на нова перпетуална обврзница

ХАЏИДИНЕВ ЗА ФАКТОР: Во 2022 година планираме емисија на нова перпетуална обврзница

НОВ СКОК НА ЦЕНИТЕ: Од денес точиме горива поскапо

НОВ СКОК НА ЦЕНИТЕ: Од денес точиме горива поскапо

ЧЕТВОРИЦА ГАЗДИ ЗАРАБОТИЈА КЛУЧ НА ВРАТА ЗОШТО ИМ НАШЛЕ РАБОТНИЦИ КОИ НЕ ТРЕБАЛО ДА РАБОТАТ ВО НЕДЕЛА - Државниот инспекторат за труд ги засилува контролите

ЧЕТВОРИЦА ГАЗДИ ЗАРАБОТИЈА КЛУЧ НА ВРАТА ЗОШТО ИМ НАШЛЕ РАБОТНИЦИ КОИ НЕ ТРЕБАЛО ДА РАБОТАТ ВО НЕДЕЛА - Државниот инспекторат за труд ги засилува контролите

Еден од најискусните македонски бизнисмени ќе застапува странски компании

Еден од најискусните македонски бизнисмени ќе застапува странски компании

ИНТЕРВЈУ ГЕШОВСКИ: ЕЛС како најголема доставна компанија нуди партнерство за правни и физички лица во разработен и профитабилен бизнис

ИНТЕРВЈУ ГЕШОВСКИ: ЕЛС како најголема доставна компанија нуди партнерство за правни и физички лица во разработен и профитабилен бизнис

Регистрациите на нови автомобили на најголемиот европски пазар на најниско ниво од 1985 година

Регистрациите на нови автомобили на најголемиот европски пазар на најниско ниво од 1985 година

Зошто Централните банки во светот се префрлаат од долар на злато?

Зошто Централните банки во светот се префрлаат од долар на злато?