16 Септември, 2019
0.0166

ЕСМ: Субвенциите за инвертери се владин проект

Објавено во: Економија 11 Септември, 2019

Субвенционирањето инвертери за греење како замена за греењето на дрва е мерка на Владата, која уште на 24 август 2019 година ја објави премиерот Зоран Заев при посетата на Битола. Се работи за владина мерка која почива на претходно направени стручни анализи и пресметки за придобивките од истата во однос на намалено загадување на воздухот и намалени трошоци за греење на граѓаните, стои во реакцијата на Електрани на Северна Македонија на текстот на Фактор.  

„Вклученоста на АД ЕСМ во овој проект произлегува од  обврската за општествена одговорност како профитабилна компанија да се отстапи дел од остварениот приход за проекти кои се во интерес на граѓаните и на околината. АД Електрани на Северна Македонија ќе го поддржи секој проект кој е енергетски, како наведениот, за разлика од непродуктивните проекти од несуштинска дејност за компанијата, како што се правеше во минатото. АД ЕСМ во моментот очекува владина одлука со конкретно задолжение во однос на обврските на компанијата во спроведувањето на мерката, стои во реакцијата. 

Од ЕСМ велат дека во однос на споредбата за степенот на загадување, секој добро упатен во енергетиката и животната средина може да разбере дека загадувањето од производството на количината електрична енергија која одреден број семејства ќе ја користат за греење преку инвертери е за десетици и повеќе пати помало од загадувањето кое би се случило доколку тие семејства се греат на дрва.

„Исто така, потсетуваме дека АД ЕСМ вложува во обновливи извори на енергија, фотонапонски и  ветерни електрани, меѓутоа тоа се инвестиции за зголемување на производството на компанијата, а не се директни мерки за граѓаните и за таргетирано решавање одредени проблеми со загадувањето на воздухот, како што е мерката субвенционирање инвертери за греење, пишува ЕСМ.


Можеби ќе ве интересира

ВЛАДАТА ЌЕ СЕ ЗАДОЛЖИ: Задутре се враќа долг

ВЛАДАТА ЌЕ СЕ ЗАДОЛЖИ: Задутре се враќа долг

Бензините од полноќ ќе имаат нова цена

Бензините од полноќ ќе имаат нова цена

УТРИНСКИ ФОКУС: Има ли шанси минималната плата да биде 16.000 денари

УТРИНСКИ ФОКУС: Има ли шанси минималната плата да биде 16.000 денари

„Тиквеш“ од продажба на вина и ракија ќе направи 28,8 милиони евра!

„Тиквеш“ од продажба на вина и ракија ќе направи 28,8 милиони евра!

Чувствуваат ли граѓаните дека невработеноста се „топи“

Чувствуваат ли граѓаните дека невработеноста се „топи“

КОИ СЕ ТИЕ: Четири дами ќе и помагаат на Ангеловска во работата со државната каса

КОИ СЕ ТИЕ: Четири дами ќе и помагаат на Ангеловска во работата со државната каса

ДОМИНИРААТ ДАМИ: Ова е екипата со која ќе работи новата министерка за финансии Ангеловска

ДОМИНИРААТ ДАМИ: Ова е екипата со која ќе работи новата министерка за финансии Ангеловска

Фадил Бајрами повторно именуван за вицегувернер на Народната банка

Фадил Бајрами повторно именуван за вицегувернер на Народната банка

Оправдана ли е причината на ЕСМ: До 4 милиони евра за субвенции на клими за граѓани од Кичево, Скопје, Битола и Тетово

Оправдана ли е причината на ЕСМ: До 4 милиони евра за субвенции на клими за граѓани од Кичево, Скопје, Битола и Тетово